Hlavní navigace

Nestačí vám 5G? O2 už chystá sítě 5.5G

2. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na konci června otestovala firma O2 jako první operátor v Česku novou širokopásmovou technologii RedCap, která generačně spadá pod mobilní sítě 5.5G. Plošné globální nasazení této technologie se předpokládá už v průběhu příštího roku.

Uplatnění najde především u internetu věcí či virtuální/rozšířené reality.Nasazení RedCap bude zásadní také pro video dohled, průmyslové senzory, chytré sítě a další automatizaci v průmyslu.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Technologie RedCap rovněž významně zvyšuje efektivitu aplikací v privátních kampusových sítích. 

Nasazení RedCap umožní připojit mnohem více zařízení a slibuje také vyšší datové rychlosti než u dosud využívané LTE Cat1, nižší latenci, a tedy i komunikaci prakticky v reálném čase.

Fotogalerie: LTE a 5G v tunelech. Instalace vyzařovacího kabelu v metru Přečtěte si také:

Fotogalerie: LTE a 5G v tunelech. Instalace vyzařovacího kabelu v metru

Díky vylepšené energetické účinnosti i sníženou spotřebu energie koncových zařízení, jakými jsou nositelná elekronika nebo mobilní senzory a další zařízení napájená z baterií.

Toto propojení je tedy výhodné pro případy, kdy nejsou zapotřebí vysoce výkonné možnosti současné technologie 5G, ale využije se schopnost rychlejšího škálování přes pokročilé celulární sítě.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

RedCap obsahuje kombinaci funkcí, které vyvažují faktory, jako je pokrytí a propustnost, s omezeními, jako je krátká doba provozu na baterie a nedostatek antén.

Efektivně tak řeší případy mezi mobilním širokopásmovým připojením (eMBB), ultraspolehlivou komunikací s nízkou latencí (uRLLC) a masivní komunikací typu Machine Type Communication (mMTC).

Operátoři vypínají 3G, aby zrychlili 5G. Připojení v Praze patří mezi nejpomalejší Přečtěte si také:

Operátoři vypínají 3G, aby zrychlili 5G. Připojení v Praze patří mezi nejpomalejší

5.5G – neboli 5G Advanced – je novou generací mobilní technologie. Důležitou  funkcí, která je do 5G Advanced zahrnutá, je právě RedCap – New Radio Reduced-Capability.

RedCap je jednodušší než klasické 5G sítě a s tím souvisí i nižší náklady na komunikační moduly připojených zatížení.

soutez_casestudy

Velkou výhodou technologie 5.5G je také to, že ji lze nasadit jako softwarový upgrade – teoreticky to znamená, že by výhledově mohla pojmout starší infrastrukturu LTE.

O2 se po testech už připravuje na její komerční spuštění. Předpokládá, že globálně se RedCap uplatní už v průběhu roku 2025.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?