Hlavní navigace

Nestačí vám dva displeje? Pořiďte si jich osm!

1. 3. 2006

Sdílet

test základní desky Gigabyte GA-8N-SLI Quad Royal S příchodem čipové sady nVidia nForce 4 SLi se otevřela cesta ...


test základní desky Gigabyte GA-8N-SLI Quad Royal


S příchodem čipové sady nVidia nForce 4 SLi se otevřela cesta k tomu, aby uživatelé mohli ve svém počítači mít dvě plnohodnotné grafické karty. Ty mohou díky technologii SLi využít jak pro zvýšení grafického výkonu především ve hrách, tak pro až čtyři grafické výstupy (analogové ve formě VGA nebo digitální DVI podle toho, jaké nabízí příslušná grafická karta). Toto vše bylo zprvu dostupné pro platformu AMD, později přibyla stejná čipová sada optimalizovaná pro procesory Intel. Protože podle specifikace je možné přidělit na jednu grafickou kartu 16 PCI Express linek, pro dvě se rozdělí tento počet na 2 x 8 linek, napadlo spoustu lidí, zda by bylo možné spojit tyto dva čipsety a docílit zapojení dvou grafických karet s plnými 16 PCI Express linkami, nebo využít čtyř grafických karet PCI Express x16 v zapojení 4 x 8 linek. První problém by měla řešit samotná nVidia s novou čipovou sadou nVidia nForce 4 SLI x16, druhý pak má na svědomí společnost Gigabyte, a na její produkt se nyní podíváme.
Gigabyte GA-8N-SLI Quad Royal je základní deska, která se vyznačuje čtyřmi plnohodnotnými sloty PCI Express x16 pro připojení až čtyř grafických karet najednou. První dva lze využít pro klasické zapojení SLi nebo pro první dvě grafické karty, další sloty pak mohou sloužit pro další dvě grafické nebo pro jiné PCI Express rozšiřovací karty. Jak toho dosáhli? Jednoduše spojením obou v úvodu zmíněných čipových sad jelikož jde o motherboard určený pro procesory Intel, severní můstek tvoří čipová sada nVidia nForce 4 SLi Intel Edition (Crush 19) a jako jižní můstek je použit čip nVidia nForce4 SLi s kódovým označením CK804, běžně k vidění u systémů s procesorem AMD. Mezi ostatní vybavení desky patří jeden slot PCI a dva PCI Express x1, dvě 1 000Mbit/s síťové karty Marvell a nVidia, osmikanálová zvuková karta Realtek ALC850 a řadič Firewire IEEE 1392a, jehož konektor je vyvedený na zadní straně. Motherboard je určený pro procesory Intel Pentium 4, Pentium D, a to včetně verzí procesorů Extreme Edition.
A jak se s deskou pracuje? Vynechejme klasické funkce jako duální BIOS, ukazatel stavu při bootování a podobně tyto funkce má Gigybyte zvládnuté na jedničku. Stabilita desky je na mnohem lepší úrovni, než byly první verze s čipsety nVidia pro Intel. Co je ale na této desce nejzajímavější, je použití až čtyř grafik PCI Express a z nich využití až osmi výstupů. Konfigurace sice trvala poměrně dlouho, stejně jako inicializace systému při každém restartu, ale nakonec jsme vše zvládli a výsledek byl úchvatný. Dostali jsme osm nezávislých obrazovek, na které jsme si mohli umisťovat libovolný obraz. Při použití grafických karet s čipy nVidia se nám podařilo nastavit obraz ve dvou řadách nad sebou po čtyřech, takže jsme dostali plochu 8 x 1 280 x
x 1 024 obrazových bodů, což by mělo vystačit i na velice náročnou prezentaci.
Nebylo to ovšem tak jednoduché, jak to vypadá: pokud jsme zapojili do dvou prvních slotů dvě grafické karty se stejným čipem, deska je automaticky spojila do SLi modu. A pokud ne, přiřadila jednomu slotu celých 16 linek a druhý zůstal neaktivní. Po delším úsilí (prohazování karet mezi sebou, nová instalace ovladačů) se všechny problémy podařilo vyřešit a deska pracovala k naší spokojenosti. To ale ještě není vše pokud byste osadili do volného slotu PCI grafickou kartu, mohli byste dostat teoreticky až deset výstupů. Nám se podařilo zprovoznit pouze jeden, a tak jsme měli k dispozici celkově devět výstupů z grafických karet.
Naplno využít tuto desku dokáží opravdu jen specializovaná pracoviště, pro běžného uživatele jsou čtyři "plnotučné" PCI Express x16 zbytečné. Je možné je využít také jako sloty pro klasické PCI Express x1 a x4 karty, jenže pro toto použití je deska přece jen drahá.

Gigabyte GA-8N-SLI Quad Royal

až deset výstupů pro displej
rozporuplné využití
Cena vč. DPH: 6 500 Kč
K testu zapůjčila firma: T S Bohemia, www.tsbohemia.cz
Výsledky testů
Everest čtení/zápis paměť (MB/s)5 697/2 305
Super PI 1M/4M (sec)36/177
PCMark05 CPU (body)4 507
DVD Shrink (min:sec)13:15
HD Tach3 (MB/s)58,3
PCMark 2005 HDD (body)6 505
3DMark 2003/2005 (body)11 719/5 531
Half-Life2/Quake4 (fps)95,84/80,6
RTCW (fps)184,2
PCMark 2005 Systém (body)4 324
SysMark 2004 SE (body)200/219/181

Byl pro vás článek přínosný?