Hlavní navigace

Netbook, nebo notebook? Podle čeho se rozhodnout?

5. 6. 2009

Sdílet

Pokud uvažujete o pořízení nového přenosného počítače, možná se rozhodujete i o tom, zda pořídit plnohodnotný notebook, nebo jeho módní zmenšeninu. Obvyklými argumenty pro jeden či druhý jsou výkon a výbava, ale existují i další, méně tradiční.

Netbook, nebo notebook?

 

Netbooky jsou bezesporu hitem posledních dvou let v oblasti přenosných počítačů. Nabízejí minimální velikost,  kompaktní provedení a často také SSD disk, což jsou základní prvky pro maximální mobilitu. Na druhé straně se ale výkonem nemohou rovnat „klasickým“ notebookům. Mají  nižší rozlišení i úhlopříčku displeje, což snižuje kvalitu zobrazovací jednotky. Postrádají některé periferie klasických notebooků a i jejich možnosti rozšíření jsou nižší.

Použité procesory, nejčastěji platforma Intel Atom, nedosahují výkonu současného standardu pro pracovní počítače. Tento nedostatek výkonu, byť je v nových netboocích kompenzován speciálními zákaznickými čipy, v důsledku znamená, že ač jsou tyto počítače kompatibilní s běžnými PC a často používají i shodné  operační systémy, některé aplikace na nich jednoduše nelze provozovat, a jiné jsou zde pod hladinou minimálního uživatelského komfortu.

 

NotebookDíky výše uvedeným charakteristikám se volba mezi notebookem a netbookem obvykle odehrává po ose výkon/mobilita. Uživatelé, kteří požadují výkon a nevadí jim nutnost pracovat s větším a také křehčím notebookem jej zvolí spíše, než netbook. Ti, kteří požadují maximální přenositelnost, vysokou odolnost a nevadí jim, že vybrané zařízení není plnohodnotným PC, sáhnou po netbooku. Jen málokdy hraje podstatnou roli cena, neboť ta je u nejlacinějších notebooků a netbooků podobná, a naopak u výkonnostního segmentu notebooků už nemůžeme hovořit o s netbooky ani přibližně srovnatelné kategorii.



Jiný pohled

Z výše uvedeného vyplývá, že je pravděpodobné, že pokud i vy plánujete koupi přenosného počítače a rozhodujete se mezi notebookem a ultrapřenosným netbookem, zvažujete pravděpodobně poměr výkonu a mobility. Přitom ale existují i jiné parametry. Možná, že dokonce zajímavější, než jsou suchá čísla určující rychlost nebo velikost paměti. Jaké to jsou?  Nyní uvedeme několik vlastností netbooků a notebooků, které obvykle nebývají srovnávány a přesto mají podstatný vliv na to, jaká je užitná hodnota daného stroje. Podívejme se na ně, ke každému přístroji uvedeme tři.


Netbook

-  Netbook dokáže  být flexibilnější. Mnoho netbooků může být oproti notebookům provozováno delší dobu ve stavu uspání do paměti. To je činí flexibilnějšími, je totiž možné je zapínat a vypínat na krátkou dobu – na provedení takových věcí, kvůli nímž by se nám zapínat velký notebook nevyplatilo. Díky je lze využívat také k některým úkolům, které jsou jinak obvyklé u moderních komunikátorů, nebo počítačů PDA. Jeden přístroj tak fakticky zastupuje dvě různá zařízení.

- Netbook umožňuje větší koncentraci na úkol. Na netboocích pracujeme obvykle pouze a právě s jedním programem, který je maximalizován na celou plochu displeje počítače. Ačkoliv to může vypadat jako nevýhoda oproti notebookům, mnoho uživatelů se na onen jediný program koncentruje lépe, než na několik aplikací současně spuštěných na notebooku. Výsledkem je vyšší produktivita práce.

- Netbook může přes svá omezení sloužit jako mobilní základna jiných zařízení, na rozdíl od plnohodnotného notebooku - základna, kterou můžete vzít kamkoliv. Lze s ním synchronizovat multimediální přehrávače, mobilní telefony, fotoaparáty. Při dostatečně velkém úložném zařízení je netbook v pozici „mobilní základny“ praktičtější, než plnohodnotný přenosný počítač.

Vedle těchto vlastností ultrapřenosných počítačů existují také neméně zajímavé vlastnosti těch „běžně“ přenosných.

Notebook

- Běžný notebook, nebereme-li v úvahu jeho využití k hraní her, umí totéž, co běžné PC. I levný notebook je v současnosti plnohodnotným  „pracovním PC“ na cesty, byť výrobci PC říkají opak. Není takřka nic, co by notebook neuměl, a stolní PC umělo. Notebook je PC, které si nesete sebou.

- Větší displej notebooku oproti netbooku neznamená jen to, že se na něj vejde více informací, ale že jsou přehlednější.  Tento parametr pro některé uživatele znamená také lepší subjektivní pocit ze zařízení, jež používají. A v důsledku toho vyšší efektivitu práce, byť by pracovali s jediným, maximalizovaným programem.

- Celkově větší funkční potenciál notebooku oproti netbooku způsobuje u kreativních profesí zvyšování produktivity. Naopak pro lidi, kteří své zařízení používají především k vyhledávání informací, může být poněkud matoucí, respektive zvyšovat jejich pocit nejistoty.


Pokusili jsme se zde předložit ke každému zařízení  méně tradiční argumenty k tomu, proč je zvolit či případně nezvolit. Pokud se rozhodujete, nebo budete rozhodovat pro přenosný počítač, zkuste tyto argumenty také zavést do svých kalkulací. Na papíře (a samozřejmě na internetu) se výkonnost počítačů měří číselnými údaji jejich parametrů. Ve skutečném životě tomu tak ale vůbec nemusí být.

Byl pro vás článek přínosný?