Hlavní navigace

Neuvěřitelně jednoduchý návod na zálohování počítače - 1. díl

2. 9. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Říká vám něco pojem zálohování? Provádíte pravidelné zálohování všech svých důležitých dokumentů, fotografií, videí a dalších dat? Nebo se snad spoléháte na to, že právě vám se nemůže nic stát?

Zálohování bohužel bývá dosti podceňováno, přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších činností při údržbě počítače. Spoustu cenný dat ovšem určitě máte i na mobilních zařízeních. Co když vám jednoho dne odejde pevný disk na počítači, popřípadě co když nenávratně ztratíte svůj tablet? Pak je záloha to jediné, odkud můžete obnovit svá často nenahraditelná data.
V tomto seriálu vám chceme ukázat, jak je zálohování jednoduché, pokud máte ty správné nástroje. Ukážeme vám možnosti zálohování na online úložiště, pedstavíme zálohování a externé média, přdstavíme základní pravidlo pro zálohování - pravidlo tří. Prozradíme vm, co zálohovat, kam zálohovat, jak zálohovat a třeba i to, jak zálohovat do souborů typu obraz disku.

Úvod

Prvním a nejdůležitějším pravidlem každého uživatele počítače by mělo být: Zálohovat, zálohovat a ještě jednou zálohovat!

Naštěstí o tom, že naše nejcennější data je třeba zálohovat, není třeba vůbec diskutovat. Jde v podstatě jen o to donutit se k provedení zálohování – činnosti, která většinu uživatelů otravuje, a to včetně mě.

Hledáním motivace pro zálohování se budeme zabývat později. Ze všeho nejdříve si pojďme projít možnosti umístění záloh, abyste si uvědomili, jak je až neskutečně jednoduché provést zálohu veškerých dat právě teď, když ještě všechno funguje, před možným selháním počítače.

Jaké jsou možnosti?

Varianta A: Pokud jste ochotni do zálohování všech svých dat investovat pár stovek až tisíc ročně, pak můžete zálohovat data na všech vašich počítačích a mobilních zařízeních na online úložiště, jako jsou kupříkladu Carbonite, Google Drive, iDrive, iCloud, Mozy nebo SkyDrive. Vyberte si takové, které vám umožní zálohovat data ze všech (popřípadě většiny) vámi provozovaných zařízení, a poté k vytvoření kopie vašich souborů použijte aplikaci, kterou si stáhnete z příslušné internetové stránky služby.

SkyDrive je velmi důvěryhodnou a snadno použitelnou službou pro zálohování vašich dat

Tato varianta samozřejmě funguje pouze tehdy, pokud máte trvalé vysokorychlostní připojení, které zvládne přenést všechna data na všech vašich zařízení na server SkyDrive.

Varianta B: Zálohujte data z mobilních zařízení do svého hlavního počítače. Kupte si co možná nejrychlejší externí pevný disk o maximální kapacitě, jakou si můžete finančně dovolit. Pokud jen trochu můžete, kupte si tyto externí disky hned dva. Pomocí aplikací, které jsou součástí operačního systému Windows (nástroj Obnovení souborů ve Windows 7, popřípadě funkce Historie souborů ve Windows 8), vytvořte obraz operačního systému a disk CD/flash pro obnovu operačního systému. Poté nastavte program Windows Zálohování tak, aby na pevný disk zálohoval všechna důležitá data, a to buď každý den, každý týden nebo každý měsíc. Pokud to budete považovat za vhodné, můžete si navíc vytvořit zálohu vašich záloh na online úložiště.

Používáním varianty A, varianty B nebo kombinací obou ochráníte 99 procent všech svých dat po 99 procent času, i když je v této souvislosti třeba poznamenat, že obnova ze záloh na místním disku probíhá daleko rychleji.

V tuto chvíli můžete tento článek odložit – pokud ovšem nehledáte možnost vytvoření dokonalého plánu zálohování nebo pokud si nechcete přečíst několik praktických tipů. Pak samozřejmě čtěte dále.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?