Hlavní navigace

Neuvěřitelně jednoduchý návod na zálohování počítače - 8. díl

16. 9. 2014

Sdílet

 Autor: (c) Andrea Danti - Fotolia.com
Říká vám něco pojem zálohování? Provádíte pravidelné zálohování všech svých důležitých dokumentů, fotografií, videí a dalších dat? Nebo se snad spoléháte na to, že právě vám se nemůže nic stát?

Zálohování bohužel bývá dosti podceňováno, přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších činností při údržbě počítače. Spoustu cenný dat ovšem určitě máte i na mobilních zařízeních. Co když vám jednoho dne odejde pevný disk na počítači, popřípadě co když nenávratně ztratíte svůj tablet? Pak je záloha to jediné, odkud můžete obnovit svá často nenahraditelná data.
V tomto seriálu vám chceme ukázat, jak je zálohování jednoduché, pokud máte ty správné nástroje. Ukážeme vám možnosti zálohování na online úložiště, pedstavíme zálohování a externé média, přdstavíme základní pravidlo pro zálohování - pravidlo tří. Prozradíme vm, co zálohovat, kam zálohovat, jak zálohovat a třeba i to, jak zálohovat do souborů typu obraz disku.

Předchozí díl

 

Příprava dat pro vytvoření diskového obrazu

Někteří uživatel= (možná včetně vás) upřednostňují zálohování do souborů typu obraz, a to obvykle proto, že se soubory tohoto typu snadno připojují jako virtuální pevné disky, jejichž obsah se dá snadno procházet a z nichž se pak dají soubory snadno obnovovat. Nicméně -- pokud má být tento přístup proveditelný, musíte všechna data zálohovat do jednoho diskového oddílu, například na diskový oddíl D: (Data).

Do tohoto diskového oddílu můžete přesměrovat i složky Dokumenty, Obrázky, Filmy apod. Poměrně často bude nutné přesměrovat ukládání dat na tento diskový oddíl ode všech programů, které svoje data standardně ukládají do skryté složky Users\\AppData. Samozřejmě vždy bude nějaký ten software, který spolupracovat nebude: složky Google Drive a SkyDrive stejně jako zálohy iTunes z vašich zařízení s operačním systémem iOS přesměrovat nelze. Možná příště.

Na závěr několik odstrašujících případů, kdy by se nějaká záloha určitě hodila

Nechci se nijak rouhat, a proto vám neprozradím žádný telefonní hovor z linky podpory, který se týkal konkrétního případu ztráty dat, k němuž kdy v minulosti došlo. Nicméně určitě mohu několik takových telefonních hovorů zrekapitulovat: tak například došlo k paradoxní situaci, kdy uživatel poslal svůj notebook na výměnu základní desky a servis mu namísto základní desky vyměnil pevný disk. Vzhledem k tomu, že se na disku nacházely výsledky práce na takřka dvouletém projektu, není divu, že zákazník zřejmě servisu na telefonní záznamník nahrál jeden z nejdelších přívalů nadávek v historii. Bohužel se mi nikdy nepodařilo zjistit, zda tento nešťastník dostal svůj pevný disk nazpět, nebo nikoliv.

Jak by vám bylo, kdybyste najednou přišli o román, na němž jste pracovali několik let. Jak byste se cítili, kdybyste nenávratně přišli o video ze své svatby nebo o fotografie svých příbuzných? Nebo o závěrečnou semestrální práci? Nebo o své daňové přiznání v okamžiku, kdy vám finanční úřad klepe na dveře? Popusťte uzdu své fantazii a zkuste si vyvolat jakýkoliv pocit strachu, který vám poskytne dostatečnou motivaci k tomu, abyste zálohování nebrali na lehkou váhu. Zálohujte. A nejlépe hned.

Ano, teď.

Opravdu, myslím to vážně. Právě nyní je nejvyšší čas!

 

Byl pro vás článek přínosný?