Hlavní navigace

Nevýhody, které přináší open source

14. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Open source nadšení podněcuje kreativitu a vzdělávání vývojářů i komunitu, ale není zcela bez problémů. Zde je sedm úskalí, které je vhodné uvážit před zahájením projektu open source.

O výhodách filozofie open source, co se týče psaní kódu a produkce softwaru, zcela určitě není žádných pochyb. Mnoho softwarových balíčků v jádru moderní výpočetní techniky – počínaje operačním systémem Linux až po databáze MySQL – bylo vytvořených pomocí modelu vývoje založeného na otevřeném sdílení kódu a spolupráci.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Čtyři desetiletí skvělého kódu s filozofií otevřenosti jsou odpovědí na všechny otázky o tom, zda myšlenka open source funguje.

Ale přes veškerou svou skvělost není ani open source bez chyb. Nyní, když je open source součástí hlavního proudu, pojďme probrat některé jeho nevýhody – ani ne tak filozofie, ale spíše každodenní reality.

Zde je sedm důvodů, proč by si vývojáři měli možná dvakrát rozmyslet, než začnou přispívat do projektu open source.

1. Open source nefunguje s cloudem

Mnoho současných licencí open source se vytvořilo ještě před nástupem cloudu, když uživatelé získávali přístup k softwaru jeho stažením a spuštěním na svých stolních počítačích.

Cloudové společnosti od té doby přišly na způsoby, jak ve své podstatě parazitovat na povaze open source, ale změny svého kódu udržet v soukromí. Jeden manažer open source ve velké cloudové společnosti se dokonce autorovi tohoto příspěvku zdrženlivě přiznal, že distribuují software tak, že nemusejí sdílet zdrojový kód.

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

Existují desítky příkladů dodavatelů, kteří vytvářejí speciální verze projektů open source, aby je prodávali v cloudu. Jeden z nejviditelnějších sporů vznikl mezi Amazon Web Services a tvůrci Elasticsearch. Když se tyto dvě strany nedokázaly dohodnout, rozdělily se a nyní existují dvě platné verze kódové základny Elasticsearch.

Někteří zastánci open source se snaží o protitlak vytvořením přísnějších licencí nebo dodatků typu Commons Clause. Možná to v budoucnu bude lepší, ale se staršími systémy dodávanými s původními licencemi open source to podle všeho moc nepomůže.

2. Open source má problém s různorodostí

Slovo komunita se v kruzích open source hodně používá, ale neznamená to, že je kultura open source nějaký ráj. Vývojáři open source mohou být nepříjemní: příkří, roztržití, svéhlaví, a dokonce někdy i naprosto zlí.

Je také dobře známé, že má open source problém s různorodostí a některé významné postavy byly obviněné z rasismu a sexismu. Strukturální nerovnost může být méně viditelná, když jednotlivci přispívají k projektům open source v relativní anonymitě a komunikují jen přes e-maily a diskuzní skupiny.

Někdy však tato anonymita vyvolává pocity odloučení, což může způsobit, že je proces spolupráce méně příjemný, méně otevřený a není až tak zábavný, jak se zdá.

Byl pro vás článek přínosný?