Hlavní navigace

Nezbytné operace, které musíte ihned provést na novém PC - 1.díl

17. 4. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Koupili jste si nový počítač? A myslíte si, že jej zapnete a budete jej moci hned používat? Kdepak, počítač musíte na vše, co na něm budete dělat, pořádně připravit. Přečtěte si, co všechno musíte udělat!

A je to tady! Právě vám dorazil dlouho očekávaný nový počítač. Ta prostá kovová skříň je klíčem k takřka nekonečným možnostem, jakým využít svůj potenciál. Počítač vám pomůže například jak se správou vašich financí, umožní vám bavit se se svými nejbližšími, hrát počítačové hry a spoustu dalšího. Na to všechno jej ale musíte připravit. Pojďme se podívat, jak nový počítač nakonfigurovat – a pěkně krok za krokem.

Úvod

Nový počítač bohužel ani zdaleka není jako nové auto – nestačí vložit klíč do zapalování a sešlápnout pedál k podlaze. Nebo – možná by to šlo, ale nedělejte to. Stačí při prvním spuštění počítače provést několik jednoduchých operací, které vám zajistí, že váš stroj bude zabezpečenější, rychlejší a daleko lépe připraven i na výzvy, které se mu postaví do cesty v budoucnosti.

Spěchejte a současně trpělivě čekejte s Windows Update

Úplně první krok je bohužel asi tím nejrozvláčnějším. V žádném případě vám nedoporučujeme brouzdat po Internetu dříve, než bude nově nainstalovaný operační systém Windows vybaven všemi dostupnými aktualizacemi a opravami a tedy bude v tom nejaktuálnějším stavu. Nyní ta špatná zpráva: aktualizace vašeho počítače velmi závisí na tom, jak dlouho váš nový počítač pobýval ve skladu – může trvat pouhých několik minut, ale klidně i několik hodin. V každém případě je zato operace naprosto nezbytná.

Jen si zvykejte – nějakou tu chvíli budete muset vydržet sledovat na toto okno

Ze všeho nejdříve se přesvědčte, že je počítač připojen k Internetu. Poté ve Windows otevřete okno Ovládací panely a přesuňte se na položku Systém a zabezpečení > Windows Update > Vyhledat aktualizace. Operační systém pak začne vyhledávat aktualizace pro váš počítač a bezesporu nějaké najde. Nechte aktualizace stáhnout do počítače a nainstalovat, poté restartujte počítač. Poté celou operaci s vyhledáváním, stahováním, instalací aktualizací a následným restartem počítače ještě několikrát zopakujte – a to tak dlouho, dokud vyhledávání aktualizací skončí s výsledkem, kdy se nepodaří nalézt žádné nové aktualizace. Jen doufejte, že to nebude trvat příliš dlouho.

Ve výchozím nastavení operační systém Windows stahuje a instaluje nové aktualizace hned, jak jsou vydány. Zbývá tedy jen vydržet tento počáteční nápor a poté se o aktualizaci operačního systému již nemusíte vůbec starat!

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?