Hlavní navigace

Nezbytné operace, které musíte ihned provést na novém PC - 5.díl

25. 4. 2015

Sdílet

 Autor: (c) valentint - Fotolia.com
Koupili jste si nový počítač? A myslíte si, že jej zapnete a budete jej moci hned používat? Kdepak, počítač musíte na vše, co na něm budete dělat, pořádně připravit. Přečtěte si, co všechno musíte udělat!

A je to tady! Právě vám dorazil dlouho očekávaný nový počítač. Ta prostá kovová skříň je klíčem k takřka nekonečným možnostem, jakým využít svůj potenciál. Počítač vám pomůže například jak se správou vašich financí, umožní vám bavit se se svými nejbližšími, hrát počítačové hry a spoustu dalšího. Na to všechno jej ale musíte připravit. Pojďme se podívat, jak nový počítač nakonfigurovat – a pěkně krok za krokem.

 

 Předcházející díl

Přizpůsobte si počítač k obrazu svému

Teď by se zdálo, že je počítač připraven na skutečné používání: je zabezpečený, aktualizovaný, zbavený všeho nadbytečného balastu a naopak vybaven veškerým potřebným softwarem. Konec se konečně blíží! Ale ve skutečnosti ještě u konce nejsme.

Notebook s externí optickou mechanikou

V tuto chvíli máte počítač v tak dobrém stavu, že je ideální čas pro vytvoření klonu či obrazu vašeho primárního pevného disku – disku, z něhož spouštíte operační systém Windows. Tento klon či obraz pak uložte na jiný pevný disk. Při klonování či vytváření obrazu disku je vytváří přesná kopie vašeho pevného disku, kterou následně můžete použít pro spuštění operačního systému Windows, pokud váš primární pevný disk z nějakého důvodu odmítne pracovat. Tím, že budete mít k dispozici obraz operačního systému se všemi aktuálně dostupnými aktualizacemi, bez bloatwaru a nastavený podle vašich potřeb – to je k nezaplacení, protože pokud byste museli z nějakého důvodu přeinstalovávat Windows, nemusíte celou tu práci, o níž jsme psali výše, dělat celou znovu.

Jaký je vlastně rozdíl mezi klonem a obrazem disku? V podstatě jde o to, že při klonování se vytváří přesný obraz pevného disku přímo na jiný pevný disk. Takže tento jiný pevný disk obsahuje všechny soubory, MBR (Master Boot Record) a vůbec vše, co je na pevném disku. Klon sice zabere kapacitu celého pevného disku, nicméně pokud váš stávající primární pevný disk selže, je tento klon okamžitě k dispozici. Při vytváření obrazu pevného disku se vytváří jeden obrovský soubor, který obsahuje veškerý obsah počítače. V případě výpadku stávajícího pevného disku sice trvá zprovoznění počítače z obrazu pevného disku poněkud déle, ale zase se jedná o daleko flexibilnější řešení, které vám umožňuje značnou variabilitu třeba při skladování tohoto souboru obrazu disku. Vždyť to není ostatně nic jiného než klasický počítačový soubor, i když poněkud větší.

Pro klonování či vytváření obrazů disků existuje celá řada vynikajících nástrojů pro zálohování, včetně zdarma dostupných verzí pro osobní použití programů Macrium Reflect Free nebo EaseUS Todo Backup. Pamatujte, že pravidelné zálohování vašich dat je jediným spolehlivým prostředkem, který zajistí jejich obnovu v případě nějaké havárie či katastrofy.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?