Hlavní navigace

Nezpomalují nainstalovaná rozšíření váš webový prohlížeč? - 1.díl

2. 7. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Doplňky do internetových prohlížečů patří mezi velmi jednoduché a oblíbené způsoby, jak rozšířit možnosti těchto prohlížečů. Jenže čeho je moc, toho je příliš.

Jednou z možností, jak do internetových prohlížečů integrovat nové funkce, je používání nejrůznějších doplňků či rozšíření. Jejich instalace je velmi jednoduchá a pokud je těchto doplňků v internetovém prohlížeči několik málo, vůbec to nevadí. Přemíra nejrůznějších rozšíření se vám vrátí na rychlosti a pružnosti internetového prohlížeče. Není to náhodou i váš případ? Pokud ano, poradíme vám, jak analyzovat aktuální stav a jak jej optimalizovat.

Úvod

Nevíme, jak vy, ale my patříme mezi velké obdivovatele a nadšence do všemožných doplňků a rozšíření internetových prohlížečů. Když se tak podíváme na námi používaný internetový prohlížeč Chrome, máme na něm nainstalováno a povoleno 40 rozšíření a aplikací. Dalších 15 rozšíření je nainstalováno, ale aktuálně zakázáno. Domníváme se, že některé jsou v internetovém prohlížeči Chrome nainstalovány již standardně, ale přesně nevíme, kolik takových jich je.

Stinnou stránkou tohoto fanouškovství však je neúměrně vysoké zatížení systémových prostředků počítače. Rozšíření a aplikace jsou bezesporu přínosné i zábavné, ale velmi významně zpomalují internetový prohlížeč (ano, v tuto chvíli hovoříme o nástrojích pro blokování vyskakovacích oken).

Pokud tedy zjistíte, že je váš internetový prohlížeč příliš pomalý, pak je třeba se v první řadě zaměřit právě na to, zda není obětí příliš velkého množství nainstalovaných doplňků a rozšíření.

V příštích dílech se postupně podíváme na internetové prohlížeče Chrome a Firefox. Internet Explorer instalaci rozšíření nepodporuje.

CS24

 

Pokračování