Hlavní navigace

NForce 7 by měly být i pro AMD

26. 9. 2007

Sdílet

Připravované čipsety nVidia nForce 7, které by měly světlo světa spatřit v listopadu by neměly být pouze pro procesory Intel, jak se původně přepokládalo, ale také pro AMD.

CS24

Highend a mainstream

To, že nVidia vydá další řadu svých, v současnosti velmi populárních, čipsetů nVidia nForce je logické, nyní však máme i informace, jak budou nové čipsety vypadat a jaké budou jejich specifikace. Současná řada nForce 6 s vlajkovým čipem nVidia nForce 680i SLI je určená pouze pro procesory Intel (jedinou výjimkou je nForce 630a s integrovaných grafickým čipem). S příchodem řady 7 se však nVidie chce navrátit i na platformu AMD.



Nové highendové čipsety by se měly jmenovat nForce 780i SLI a 750i SLI pro platformu Intel a 780a SLIa 750a SLI pro AMD. Čím se varianty AMD a Intelu liší? Řešení AMD nese označení MCP72,což by mohlo znamenat, že severní i jižní můstek bude integrován do jednoho čipu podobně, jako tomu bylo například u legendárního čipsetu nForce 4. Naopak ve variantě Intelu půjde nejspíše o klasické řešení, kdy nForce 780i SLI(případně 750i SLI) bude pouze severní můstek a bude muset být doplněn jižním můstkem (nejspíše nějakým čipem z rodiny nForce 6).

Nyní už ale ke specifikacím nových nForce. Všechny varianty budou používat nové komunikační rozhraní PCI Express 2.0 (grafické karty budou zpětně kompatibilní s dnes nejpoužívanější verzí 1.1), rozdíl je pouze v počtu PCI Express 2.0 16x slotů. Zatímco varanta 750 má pouze 2 tyto sloty, nForce 780 je má rovnou 3 (SLI + akcelerace fyziky). Další výhodou varianty 780 je plný počet linek při SLI (tedy 16+16), zatímco nForce 750 se bude muset spokojit s polovinou (8+8). Podporované operační paměti jsou stále poue DDR2.

Na začátku příštího roku pak chce nVdia ještě dodatečně vydat nForce 790i SLI. Ten však bude určen pouze pro procesory Intel a dočkáme se na něm podpory pamětí DDR3. Více informací o něm nVidia nezveřejnila.

nVidia však nezapomíná ani na řesení s IGP

nVidia chce však také vydat variantu s integrovaným grafickým čipem. Toto řešení má být dostupné pouze pro AMD a bude mít 3 varianty značené jako MCP78 U, MCP78 S a MCP78 D. Verze U a S nabídnou integrovaný grafický čip, u kterého se konečně dočkáme podpory DirectX 10, unifikované architektury a technologie PureVideo HD (podpora akcelerace videa pomocí grafické karty). Je tedy zřejmé, že čip bude vycházet z aktuálních karet nVidia GeForce 8, nejspíše půjde o upravenou variantu grafického čipu nVidia GeForce 8400.


Novými technologiemi jsou také Hybrid SLI technology a Hybrid Power. První jmenovaná má při zapojení plnohodnotné grafiky do PCI Express slotu zapnout jakýsi SLI režim a integrovaný čip se má podílet na počítání dané scény i tím zvýšit počet fps. Osobně mám však dost obavy z toho, jak to nakonec dopadne. Hybrid Power má zase pomoci šetřit vaše výdaje za elektřinu tím, že vypne externí grafickou kartu, pokud to nebude potřeba (například ve Windows nebo při sedovaní filmu, k jehož akcceleraci postačí integrovaný čip).

Všechny varianty nového MCP78 budou mít 1 PCI Express 2.0 16x slot pro grafickou kartu a budou podporovat novou interní sběrnici AMD HyperTransport 3.0. Na trh by se měly dostat v průběhu ledna přístího roku. Ceny desek s těmito čipsety jsou zatím samozřejmě neznámé.

Zdroje: dailytech.com, IDG News Service

- - Tomáš Šulc