Hlavní navigace

nForce 790i od Asusu v edici R.O.G.

4. 3. 2008

Sdílet

Asus na veletrhu CeBIT představil svoji novou vlajkovou loď v oblasti základních desek postavenou na čipsetu nForce 790i s názvem Asus Pinot Noir. Je z nejvyšší kategorie Asusu Republic of Gamer.

O tom, že je deska opravdu "něco extra", svědčí už první pohled na ni, kdy zaujmou červeně lakované vodní bloky společně s fitinkami, které jsou nestandardně vyvedené mimo počítačovou skříň a výrobce očividně počítá s radiátory umístěnými mimo samotnou case (osobně toto řešení Asusu považuji za velmi nešťastné).

Deska jako taková samozřejmě podporuje nejnovější technologie, tedy 45nm procesory Core 2 Extreme s FSB 1600MHz, Tripple SLI ve třech PCI Express x16 slotech revize 2.0 nebo DDR3 paměti. Deska je samozřejmě také vybavena několika vychytávkami, za zmínku stojí možnost zapnutí počítače nebo reset CMOS jednoduše pomocí stisknutí tlačítka na desce.

Asus svoji novinku prezentuje jako desku vhodnou pro nejnáročnější uživatele vyžadující vysoký výkon a samozřejmě také extrémní přetaktování, pro které je připraven velmi podrobný BIOS.

Je jisté, že se tato deska zařadí k tomu nejlepšímu, co je na trhu k dispozici, o tom však bude svědčit také cena, kterou výrobce ještě nezveřejnil, obvykle se však u desek této kategorie pohybuje okolo 8000Kč.

- - Tomáš Šulc

CS24