Hlavní navigace

NHL 07

25. 1. 2007

Sdílet

Se železnou pravidelností, podzim co podzim, rok co rok. Tak by se dala označit kadence nových ročníků série NHL, simulace jednoho z nejoblíbenějších sportů planety.

Český hokejový národ si samozřejmě tuhle sérii oblíbil. Je sice pravda, že společnost Electronic Arts některé ročníky oproti těm předchozím příliš nezmění (na druhou stranu, hokej je prostě hokej a je těžké něco principiálně vyloženě nového vymyslet), ale přesto je jejich dílko vždy dobře prodávané.



NHL 07 nabízí jako vždy několik herních módů, přičemž kromě exhibičních zápasů či nacvičování samostatných nájezdů zaujme hlavně režim „Sezóna“ nebo „Dynastie“. Jak už jejich názvy našeptávají, jde o jakési kampaně, kde se v roli generálního manažera týmů pokusíte dosáhnout dlouhodobě co největších úspěchů. Možnosti jsou hodně podobné jako v těchto manažerských módech v loňské verzi, takže můžete míchat se sestavou, nastavovat jednotlivým řadám herní strategie, měnit hráče za borce z jiných klubů a vylepšovat své zázemí a personál.



Všechny hokejové fandy určitě potěší, že letos jsme se konečně dočkali zařazení kompletní české Extraligy! Můžete se tak chopit svých miláčků a dotáhnout Slavii, Zlín, Vsetín nebo třeba Liberec až k vysněnému vítězství v play-off. A ač to jen těžko mohu přenést přes své „sešívané“ srdce, musím doplnit, že hrát lze i za Spartu. Brrr. I když se české týmy v zahraničních sportovních hrách obvykle svým skutečným vzorům příliš nepodobají, zde se databáze českých mužstev a samotných hráčů docela povedla. Samozřejmě, o mnoha atributech bychom mohli diskutovat, ale většina největších hvězd svými schopnostmi jakž takž svým živým protějškům odpovídá, a některé lze více méně poznat i podle vzhledu. Je ale jasné, že zámořská NHL je zpracována o dost pečlivěji, to snad ani není nutné dodávat.



Samotné zápasy jsou bohužel těm v minulém díle podobné více, než by bylo zdrávo. Herní systém je téměř stejný, podobné je i řešení různých situací a kvalita brankářů. Viditelnější změnou je fakt, že je obtížnější trefit puk dobře ve složité situaci, třeba zády k brance nebo dobře zakončit „one-timer“, čili střelu z voleje z nahrávky. Dost předěláno naopak bylo ovládání, a zejména při použití klávesnice bohužel k horšímu – je zkrátka zapotřebí více kláves. Trochu rozdílné je i pojetí jednotlivých stupňů obtížnosti, zdá se nám, že hra je obecně o něco lehčí nežli loni. Což určitě nevadí u začátečnického nastavení, ale nejvyšší obtížnost by mohla být větší výzvou. Zvláště v útoku jsou počítačoví soupeři dost bezzubí. Naštěstí lze k mači vyzvat kamaráda přes lokální síť či internet; multiplayer je opravdu propracovaný, a to nejen co se týče samotné hry, ale i ohledně podpory, různého nastavení a podobně.



Grafické zpracování je samozřejmě opět o něco lepší než loni, to nepřekvapí. Detailnější textury, propracovanější animace, několik fintiček navíc – to je prostě klasika. Ohledně zpracování je však určitě nejdiskutovanější oblastí dabing. Tak, jako je poprvé zařazena česká nejvyšší soutěž, prožívá svoji premiéru i kompletní český dabing. Kromě českých hlasatelů na stadiónu se totiž dočkáme hlavně originálního komentáře zápasů v podání známých sportovních komentátorů České televize, Roberta Záruby a Petra Vichnara. Což je skvělé. Tedy, alespoň na první pohled, respektive poslech. Na ten druhý zjistíte spoustu nedostatků a pokud jste opravdoví šťouralové, bude vám připadat, že nějaká chyba je snad v každé větě. Na vině je částečně fakt, že v angličtině se neskloňují jména a díky tomu v českých větách doplněných o proměnnou, tedy jména hráčů, dost často nesedí pády. V komentáři jsou ale i další chyby, které do této kategorie nespadají, což je docela škoda. I tak ale díky dvojici Záruba – Vichnar může být letošní ročník pro mnohé hráče přístupnější.



NHL 07 rozhodně není špatná hra. V rámci série NHL však patří k těm slabším a méně převratným, což nemůže zcela vynahradit ani český komentář a Extraliga.



Hodnocení: 6,9
Výrobce: EA Sports
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor pro ČR: EA Czech
Lokalizace: Kompletní
Cena: 1499 Kč
Multiplayer: ano



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 1273 Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?