Hlavní navigace

Nigerijské podvody využívají Google Calendar

21. 3. 2008

Sdílet

Spameři využívající techniku "nigerijského podvodu" cílí na firmy rozesíláním pozvánek na "obchodní schůzku" v aplikaci Google Calendar. Tyto e-maily jsou personalizované a přicházejí z různých URL - pro každého příjemce je adresa jiná.

Společnost BitDefender, jejíž produkty na český a slovenský trh distribuuje Tech Data Distribution, oznámila, že její analytici zaznamenali novou vlnu tzv. nigerijského spamu, která využívá nového způsobu cílení do firemní sféry - aplikaci Google Calendar.

Spameři využívající techniku "nigerijského podvodu" cílí na firmy rozesíláním pozvánek na "obchodní schůzku" v aplikaci Google Calendar. Tyto e-maily jsou personalizované a přicházejí z různých URL (pro každého příjemce je adresa jiná), což výrazně stěžuje filtrování spamu na základě URL.

„Toto je nový, ještě nevyzkoušený způsob sociálního inženýrství,“ uvedl Bogdan Dumitru, CTO BitDefender. „To, že jsou tyto spamy rozesílány v obrovských množstvích, je nepříjemné. Obvykle existuje fáze testování na vyhodnocení míry odezvy spamu. Po ukončení testování jsou pak některé techniky vyhodnoceny jako neúčinné a už nikdy se nepoužívají. V tomto případě je tomu ale jinak.“

Technická podpora společnosti Google už byla upozorněna, aby zablokovala uživatelské účty, které se v spamu objevují.