Hlavní navigace

Nikon D3100

1. 9. 2010

Sdílet

www.nikon.cz, cena: 14 990 Kč (D3100 + 18-55 AF-S DX VR) Pokrok se nedá zastavit a ve světě fotografie to platí dvojnásob. Ještě před pár lety patřily digitální zrcadlovky s bohatší...

www.nikon.cz, cena: 14 990 Kč (D3100 + 18-55 AF-S DX VR)

Pokrok se nedá zastavit a ve světě fotografie to platí dvojnásob. Ještě před pár lety patřily digitální zrcadlovky s bohatší funkční výbavou k luxusnímu zboží pro labužníky, dnes je pořídíme málem za hubičku. Platí to i pro nejnovější Nikon D3100 – prodává se i s objektivem za méně než dvacet tisíc a nabízí přitom vymoženosti, které ještě loni patřily do úplně jiných cenových kategorií.
Velmi dobře to vynikne v porovnání s předchozím modelem, od nějž novinku odlišuje jediná číslice v názvu, totiž s Nikonem D3000. Ani ten samozřejmě nebyl k zahození, nabízel ovšem „jen“ základní fotografické funkce, na které jsme u zrcadlovky zvyklí. D3100 je nicméně úplně jiná káva. Na rozdíl od svého předchůdce umožňuje živý náhled scény na displeji a především umí natáčet videozáznamy, a to hned v rozlišení full HD, aneb 1080p s frekvencí 24 okének za vteřinu. Vedle těchto dvou vylepšení se takřka ztrácí nárůst v rozlišení (z 10 megapixelů na 14), i když i ten může mít pro mnohé uživatele význam – u zrcadlovek formátu DX (nebo chcete-li APS-C) je 14 MPix stále vcelku rozumná hodnota, při níž vylepšená kresba detailů stále ještě převažuje nad nevyhnutelně zvýšenou hladinou šumu.
Navenek se oba přístroje liší jen minimálně, D3100 tedy na první pohled nezapře příslušnost k nižší cenové kategorii – ovládacích prvků má na těle poskrovnu a uživatelům nezbývá než pro některé funkce otevírat menu. Na zadní straně přibylo tlačítko pro aktivaci Live View, živého náhledu scény na displeji, a reproduktor – jinak oba modely vypadají v podstatě stejně. Potěší programovatelné tlačítko na přední straně, kterému lze přiřadit některou z často používaných funkcí.
K levnějším zrcadlovkám, určeným zejména dosavadním majitelům kompaktních přístrojů, patří malé rozměry, což je na jednu stranu příjemné třeba při cestování, zároveň to ale může vadit zejména lidem s většíma rukama. Malíček pravačky se na tělo zkrátka nevejde, a to ergonomii při ovládání rozhodně neprospívá.
Pomineme-li novinky zmíněné v úvodu, tedy hlavně videozáznam, odpovídá funkční výbava víceméně tomu, co od zrcadlovky v této kategorii očekáváme. Při automatickém ostření si lze vybírat z jedenácti ostřících bodů, což v porovnání s dražšími modely není mnoho, ale na běžné situace to bohatě stačí. V horším světle pomůže ostření spolehlivé bílé asistenční přisvícení. Při fotografování pohybujících se objektů lze přepnout do ostření kontinuálního, případně do nového ostřícího režimu s názvem Fulltime AF. Ten funguje jen při živém náhledu scény na displeji a fotoaparát v něm sleduje zaostřený pohybující se objekt, aniž bychom museli držet namáčknutou spoušť. V jistých situacích to může přijít z ergonomického hlediska docela vhod.
U levných zrcadlovek se obvykle setkáváme s nejrůznějšími motivovými programy a ani D3100 není žádnou výjimkou. Lze zvolit i inteligentní automatickou variantu, při níž fotoaparát sám vybere vhodný program podle aktuálního světla a fotografované scény. Začátečníci toužící proniknout do tajů fotografického umění ocení režim průvodce, v němž se na displeji zobrazí vysvětlivky jednotlivých funkcí a nápověda, jak si v dané situaci počínat. Pro zkušenější uživatele je tu pochopitelně i plná škála expozičních režimů, tedy programová automatika, priorita clony a času i ruční nastavení.
Fotografování s D3100 je veskrze příjemná záležitost. Na levnou zrcadlovku má příjemně velký a jasný hledáček pokrývající 95 % fotografované scény, pochvalu zaslouží i displej (úhlopříčka 7,6 cm a rozlišení 230 000 jsou víceméně standardní hodnoty, obraz je ale příjemně jasný, barvy odpovídají skutečnému podání na fotografii a po zvětšení lze dobře rozeznat, zda je snímek ostrý či nikoli). Živý náhled na displeji vypadá docela dobře, byť se tu jistá prodleva oproti obrazu v optickém hledáčku projevuje a konzervativnější jedinci (k nimž patří i autor tohoto článku) asi při fotografování objektů v pohybu vždy dají přednost hledáčku.
Ostření funguje spolehlivě i ve slabém světle, mimo jiné i díky zmíněnému asistenčnímu přisvícení. Vestavěný blesk nepatří k nejsilnějším a milovníci interiérových fotografií asi dají přednost externímu modelu, případně zvýší citlivost a budou fotografovat z ruky. D3100 umožňuje nastavit až ISO 12 500, což je u DX snímače se 14 megapixely přece jen poněkud přemrštěná hodnota, ale třeba ISO 3200 je dokonale použitelné. Sekvenční snímání s rychlostí 3 obr/s asi žádného zkušeného akčního fotografa neohromí, na běžné momentky hrajících si dětí nebo psů ale stačí bez problémů.
Hodnocení kvality snímků je u zrcadlovky vždy ožehavá záležitost – hodně záleží na použitém objektivu. V základní sadě se většinou prodává s relativně levným sklem 18–55 mm VR, které věru nepatří k perlám současné nabídky Nikonu, ale nenároční fotografové s ním budou jistě nějakou dobu spokojeni – rozdíl v kvalitě oproti kompaktním fotoaparátům je stále enormní. My měli možnost vyzkoušet D3100 s pevným sklem 50 mm f1,4 a výsledky byly skvělé, do značné míry se na nich ovšem podepsala právě kvalita optiky. Obecně lze ovšem říci, že D3100 v porovnání s konkurencí v téže kategorii v žádném ohledu vyloženě nezklame a odvádí velmi solidní standard, za jaký se ještě před pár lety platily mnohonásobně vyšší částky.

Snímač: CMOS, 14,2 MPix, 23,1 × 15,4 mm
Formát snímků JPEG/NEF (komprimovaný RAW)
Bajonet: Nikon F (s AF kontakty)
Citlivost: ISO 100–3200
Sekvenční snímání: 3 obr./s (manuální zaostřování)
Displej: 7,5 cm, rozlišení 230 000 bodů
Videosekvence: MOV (H.264/MPEG-4 AVC), 1920 × 1080 (24p), 1280 × 720 (30p)
Paměť: slot SD (paměťové karty SD, SDHC, SDXC a Eye-Fi)
Rozhraní: USB, HDMI
Rozměry: 124 × 96 × 75 mm
Hmotnost: 0,5 kg (jen tělo)

Autor článku