Hlavní navigace

Nízkonákladový robot Aloha do každé domácnosti

16. 1. 2024

Sdílet

 Autor: © julien tromeur - Fotolia.com
Výzkumníci na Stanford University vyvinuli mobilního robota Aloha (A Low-cost Open-source Hardware System for Bimanual Teleoperation), který vzbudil v oboru robotiky i v médiích velkou pozornost.

Zmíněného robota totiž lze v řádu desítek minut natrénovat na vykonávání nejrůznějších úkolů například pro domácnost – umí uvařit oběd, vyndat nádobí z myčky, vyluxovat, vyměnit povlečení, uvařit kávu, vyměnit baterii a podobně.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Na to, aby se naučil uvařit oběd, mu stačí jen cca 50 tréninkových cyklů. Na přiložených videích je například vidět, jak s přehledem uvaří tříchodové menu, když zvládne rozbít a usmažit vejce, manipulovat s jídlem na pánvi a pak ho naservírovat.

Video, které ukazuje, co všechno robot umí, najdete zde.

Aloha s jistotou zvládne většinu úkolů v domácnosti, včetně těch komplexních zahrnujících jemné manipulace s předměty.

Učení nápodobou a transformery

Při učení nápodobou lidský operátor nejprve robotovi předvádí úkoly manipulací s robotickými rameny a jeho řídící systém přitom zaznamenává data z ukázek a používá je ke svému učení.

Při dostatečném počtu opakování je úspěšnost zvládnutí zadané úlohy přibližně 90 %. Robot je pak schopen vykonávat úkoly samostatně po dobu několika hodin.

Místo živých budou brzy hlídat robotičtí psi Přečtěte si také:

Místo živých budou brzy hlídat robotičtí psi

Použití technologie transformerů už přineslo revoluci v oblasti velkých jazykových modelů (LLM) a nyní se tato architektura uplatňuje v robotice.

V tomto případě na Stanfordu speciálně pro Alohu vyvinuli algoritmus Action Chunking with Transformers (ACT), který je schopen integrovat obraz z různých úhlů pohledu a predikovat sekvenci dalších kroků.

Další použitou technologií je Open X-Embodiment depozitář, výukový dataset pro roboty vytvořený s použitím více než 20 robotických platforem, který je implementován v robotickém modelu RT-X.

Aloha díky novým technologiím není tradiční drahý tovární robot, který vykonává identické pohyby a na jeho naprogramování je potřeba množství peněz a času. Robot se dá pořídit za cenu řádově nižší než obdobné produkty (uváděná cena je 20 až 30 tisíc dolarů), a to z open-source komponent běžně dostupných na Amazonu.

Lze tak očekávat, že Aloha a jeho klony uspíší příchod umělé inteligence v mnoha odvětvích a činnostech, jako je výroba, sociální péče, zdravotnictví atd.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?