Hlavní navigace

Nokia Messaging přináší podporu e-mailů a IM řešení

4. 12. 2008

Sdílet

Nová služba slouží k posílání e-mailových a textových zpráv v telefonech Nokia. Zajišťuje také přístup k elektronické poště a dalším službám Ovi z mobilního telefonu nebo počítače.

Společnost Nokia v Barceloně včera představila službu Nokia Messaging, která umožní u většiny přístrojů Nokia přístup k e-mailovým a IM účtům nejen ze služeb Yahoo! Mail a Yahoo! Messenger, Windows Live Hotmail, Gmail a Google Talk a AOL Mail, ale i z e-mailových řešení od tisíců poskytovatelů internetových služeb po celém světě. Nokia rovněž představila on-line portál služby Mail on Ovi, jenž uživatelům dovolí nejen vytváření a používání e-mailových účtů, ale na základě jediného přihlašovacího účtu přístup i k dalším službám Ovi.

Mail on Ovi

Zmiňovaná služba Mail on Ovi dostupná přes webový prohlížeč nabídne uživatelům 1 GB úložného prostoru a filtry na blokování nevyžádané elektronické pošty. Vytvořením účtu Mail on Ovi získají uživatelé nejen přístup ke své elektronické poště, ale i přístup k jiným službám Ovi, a to jak na mobilních telefonech, tak na počítačích. V prosinci 2008 má být dostupná betaverze služby Mail on Ovi ve 12 jazycích, k nimž patří angličtina, španělština, portugalština, francouzština, němčina, hindština, bengálština, tagalogština, indonéština a malajština, a to ve všech 40 zařízeních Nokia Series, které se v současné době dodávají na trh. Později bude nabídka doplněna ještě o celou řadu dalších jazyků, doufejme, že čeština bude mezi nimi.

Nokia Messaging

Ale vraťme se k Nokia Messagingu, která je e-mailovou aplikací, jenž byla od základů nově navržena pro podporu mobilní elektronické pošty. Umožňuje snadné nastavení e-mailového účtu – stačí zadat e-mailovou adresu a heslo a e-maily začnou na mobilním přístroji okamžitě fungovat. Nokia Messaging rovněž umožňuje přímo z telefonu Nokia jednoduché čtení, odesílání, předávání e-mailových zpráv a odpovídání na ně, stahování a čtení příloh a připojení souboru jako přílohy k e-mailu. Nokia Messaging bude podporovat také ICQ.

Služba bude k dispozici v prvním čtvrtletí roku 2009 v Austrálii, Finsku, Německu, Nizozemí, Singapuru, Velké Británii a Venezuele, a v průběhu roku i v dalších vybraných zemích. Zde je nutná dohoda s klíčovými operátory, kteří Nokia Messaging budou podporovat v rámci svých datových tarifů tak, aby zákazníci mohli bez dalších poplatků plně využít přístup k vestavěným službám push e-mail a IM.

Služba push e-mail Nokia Messaging dnes funguje ve formě zkušební betaverze (na omezenou dobu zdarma). Tuto službu si mohou z webových stránek email.nokia.com okamžitě stáhnout a nainstalovat majitelé telefonů s OS S60, jako je např. Nokia E71 a Nokia N95. Instant Messaging a podpora zařízení Nokia Series 40 budou k dispozici ve druhé polovině roku 2009.

Zákazníci společnosti Nokia, kteří budou mít telefon vybavený službami Nokia Messaging a Mail on Ovi, budou moci – jako standardní funkci svého telefonu – využívat mobilní elektronickou poštu, ať už s e-mailovými účty nebo bez nich. Společnost Nokia zatím dodala zhruba 200 milionů přístrojů, které umožňují okamžité spuštění messagingových řešení, jako jsou Nokia Messaging, Mail on Ovi nebo podnikový mobilní e-mail (Microsoft Exchange ActiveSync).

- - David Zajíc

Byl pro vás článek přínosný?