Hlavní navigace

Recenze: Nokia N900 - Silný stroj postrádá některé zásadní funkce

16. 1. 2010

Sdílet

Nokia N900 je smartphone nabízející široké spektrum využití. Ať už je to bohatá hardwarová výbava nebo naopak absence podpory MMS, tento produkt rozhodně má čím překvapit.

Nokia N900: Silný stroj postrádající některé zásadní funkce

Zatímco předchozí "enková" verze vysouvacího komunikátoru s označením N97 mnohé uživatele spíše zklamala, nový zástupce této řady s označením N900 dostál svým slibům v oblasti vysokého výkonu a prvotřídních podmínek pro prohlížení webu. Rovněž nabízí slušnou multimediální výbavu a pětimegapixelový fotoaparát. Nicméně Nokia N900 není pro každého, neboť oproti  svým předchůdcům nově běží na operačním systému Maemo (platforma postavená na bázi Linuxu), který se zpočátku může zdát poněkud matoucí a uživatelsky nekomfortní. Komunikátor rovněž postrádá některé zásadní funkce, jako je posílaní a přijímání MMS nebo spouštění JAVA aplikací.

n900aS nošením telefonu v kapse se můžete rozloučit, neboť s rozměry 111 x 60 x 18 mm a váhou 181 g se tento statný kousek vymyká tradičním hodnotám ostatních smartphonů. Konstrukce působí robustně, ovšem displej se (na rozdíl od N97) vysouvá snadno a hladce, aniž byste se museli strachovat, co se kde ulomí. Co se ovládání týče, N900 je stavěná na práci v pozici naležato, ačkoliv tato vlastnost není mnoha uživatelům příliš  po chuti. Možnost zobrazení menu a aplikací na výšku by měl dle výrobce přinést druhý update firmwaru. Výjimkou je pouze telefonní aplikace, jež se v závislosti na poloze telefonu může díky zabudovanému pohybovému čidlu zobrazit na výšku již v původní verzi firmwaru.

Černá barva, ostré hrany, tvar cihly, to vše vytváří u této tlačítek zbavené Nokie značně minimalistický dojem. Na přední straně chybí dokonce klasický zelený a červený telefon pro příjem a ukončení hovoru. Na svrchní straně (drženo naležato) se nachází kolébkový ovladač hlasitosti a tlačítka pro spuštění a focení, zatímco zámek kláves, 3,5 mm sluchátkový konektor jack a stylus naleznete na straně spodní. Micro-USB port výrobce umístil napravo a čočku fotoaparátu společně s bleskem hledejte samozřejmě na straně zadní. Součástí krytky čočky je vyklápěcí stojánek, který své uplatnění najde především při sledování videí.

Tento kapesní počítač se pyšní 3,5palcovým WVGA dotykovým displayem s rozlišením 800 x 480 pixelů schopným zobrazit 16 milionů barev. Kvůli absenci jakýchkoliv navigačních tlačítek se budete muset spolehnout pouze na odporovou dotykovou plochu. Právě využití odporové technologie způsobuje nutnost vyvíjet na display větší tlak než u typu kapacitního. Každopádně v případě testované Nokie reagoval display velmi solidně, jen zřídka bylo potřeba mírně přitlačit nebo na plochu vícekrát poklepat.

Klávesnice

n900bVysouvací hardwarová QWERTY klávesnice se nevyznačuje právě nejlepší ovladatelností. Tlačítka jsou dosti stísněná ve třech řádcích, přičemž ten horní nemá dostatečnou vzdálenost od spodní hrany vysunutého displaye tak, abyste o ni při psaní nezachytávali. Stisk kláves je nicméně pohodlný a na ovládání, ať už palci, nebo více prsty, se dá rychle zvyknout. Na klávesnici nechybí ani tlačítko Zpět a navigační šipky (nahoru a dolů defaultně dostupné jen v přeřazovacím režimu - možno změnit), které se hodí v případě, kdy si nepřejete využít dotykovou plochu. Opět, pro nás zcela nepochopitelně, umístili výrobci mezerník excentricky na pravou stranu, což je oproti klasické počítačové klávesnici nepříjemná změna.

Pochvala tomuto high-endovému komunikátoru patří za zprostředkování spojení v 3G sítích. Hovory zní čistě a dostatečně hlasitě. Rovněž příjemce vás zřetelně uslyší, i když budete právě stát na rušné ulici. Nicméně opravdovou ostudou jest fakt, že mladičkému operačnímu systému Maemo zatím chybí naprostý základ ve formě podpory MMS a videohovorů. Doufejme, že na tomto vývojáři zapracují v novém firmwaru.

Tučňák v Nokii

Maemo, tučňákem dirigovaný OS, se dostal tedy i na Nokii N900. Novému systému budete muset věnovat nějaký čas, než se s ním plně sžijete. Stejně jako v prostředí Androidu (OS z produkce Googlu) si i zde můžete přizpůsobit uživatelské rozhraní pomocí widgetů (miniaplikace umístěné přímo na ploše) a rychlých voleb. Přesto je prostředí Maemo o poznání méně intuitivní, neboť na první pohled nepůsobí ikony jednotlivých voleb a správa widgetů úplně zřetelně. Další vráskou na jinak svižném ovládání je problémový pohyb mezi obrazovkami a zavírání aplikací. Standardní tlačítko s "křížkem" se často nechce objevit a vyvolá ho až opětovné poklepání na různá místa displaye. Stejně tak i symbol zpět má tendenci zákeřně se skrývat.

n900c

A nyní trocha chvály

Dost už však bylo pomluv. Nokii N900 patří hluboká poklona za vynikající zvládnutí multitaskingu. Dokáže se poprat s množstvím souběžně otevřených aplikací, aniž by vykazovala známky zpomalení. Rovněž zabudovaný browser nabídne při prohlížení webu kvalitní zážitek. Interní prohlížeč vznikl pod taktovkou vývojářů Mozzily a běží na jádře Firefoxu. Mezi hlavní výsady patří podpora Ajaxu a především Flashe 9.4, což je velmi příjemná změna oproti předchozímu, neplnohodnotnému, Flashi Lite. K zoomování stránek potom poslouží ovladač hlasitosti, nebo obyčejné poklepání na dotykovou plochu.

Co se týká správy elektronické pošty, v základní výbavě telefonu nechybí e-mailový klient poskytující spolupráci s Exchange serverem 2007 (druhý update firmwaru umožňuje práci s verzí 2003) a podporu protokolů POP3, IMAP a SMTP pro odesílání a stahování mailů.

n900d

Pokud je pro vás při výběru telefonu rozhodující možnost dodatečné instalace aplikací, možná jste zvažovali odložení koupě Nokie N900 na pozdější termín, neboť v původní verzi firmwaru chyběl Ovi Store (stahování aplikací), což napravuje první update firmwaru, vypuštěný 12. ledna. Nicméně nečekejte žádné zázraky, aplikací je zatím v Ovi Store jen poskrovnu. Každopádně snad nemusíme zmiňovat existenci neoficiálních internetových fór, kde o doplňkový software není nouze. Do itineráře předinstalovaných aplikací patří již tradičně Nokia Maps, prohlížeč PDF, kalkulačka, balíček kancelářských aplikací pro správu Office dokumentů, nebo kalendář.

A co multimédia?

Chytrý telefon Nokia N900 si hravě poradí s množstvím audio a video formátů. Z palety hudebních souborů zvládne přehrát typy MP3, WMA, AAC, M4A, nebo WAV, přičemž můžete počítat s podporou ID3tagů a se zobrazením album artů. U video souborů potom vybírejte ze slušné nabídky formátů AVI (DivX/Xvid), WMV, MPEG-4, MP4, 3GP, H.264 a H.263. Titulky bohužel interní přehrávač nepřelouská, nicméně tu je možnost nainstalovat si volně dostupný program Mplayer, jenž se vám o jejich zobrazení postará. Telefon dokonce disponuje hardwarovým 3D grafickým akcelerátorem s podporou Open GL, takže se připravte na nový rozměr zážitku například při hraní N-gage her. A co paměť? Ani při takovémto výběru mobilní zábavy se nemusíte paměťovou kapacitou zabývat. Interních 32 GB rozšiřitelných formou paměťové karty microSD je více než dostačujících.

Fotoaparát s optikou Carl-Zeiss, 5 megapixelovým čipem a autofocusem zaručuje na mobilní poměry kvalitní výstupy. Ve venkovním prostředí jsou fotografie slušně prosvětlené, ostré a nenajdete známku zrnitosti. Na druhou stranu, v místnosti za zhoršených světelných podmínek už se digitální šum projeví, což je holt nevyhnutelná daň za rozměry mobilních objektivů. K nastavitelným funkcím, mimo jiné, patří volba vyvážení bílé, změna expozice a přiřazování současných GPS souřadnicí (tzv. geotagging).

Hodnocení: 77%

Cena: cca 13 000 Kč

Technické informace:

Procesor: Texas Instruments, 600 MHz
Operační paměť: 256 MB
Paměť: Interní 32 GB
Baterie: Li-ion 1320 mAh
Display: odporový TFT, 3,5'', 800 x 480, 16 mil. barev
Fotoaparát: 5 MPx, video (800 x 480), 3x digitální zoom
Rozměry: 111 x 60 x 18 mm
Hmotnost: 181 g
Sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/1 700/2 100 MHz), GPRS, EDGE, HSDPA (10,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
Operační systém: Maemo 5
Bezdrátové připojení: IrDA, Bluetooth, Wi-fi
Mail: Exchange, IMAP4, POP3
Audio: jack 3,5 mm

Byl pro vás článek přínosný?