Hlavní navigace

Nokia + Polar LS-14

28. 4. 2011

Sdílet

Polar LS-14 je na první pohled úplně obyčejný pásek se snímačem tepové frekvence, jenže v tomto případě je zde malá drobnost navíc: LS-14 používá k přenosu dat Bluetooth a nikol...

Polar LS-14 je na první pohled úplně obyčejný pásek se snímačem tepové frekvence, jenže v tomto případě je zde malá drobnost navíc: LS-14 používá k přenosu dat Bluetooth a nikoliv ANT nebo analogový signál. Tím je zaručena jeho snadná kompatibilita s mobilními zařízeními, které jinak (až na výjimky) si se snímači vysílajícími v rozsahu frekvencí nelicencovaného pásma logicky nerozumějí. Toto spojení je samozřejmě ideální pro ty z nás, kteří sice chceme monitorovat svoji aktivitu, nicméně nehodláme investovat větší částky do specializovanějších přístrojů – řekněme, že běh a sport považujeme spíše za zábavu než prostředek k udržení fyzického zdraví.
Pak je samozřejmě jenom logické, že místo specializovaných testerů sáhneme po tom, co již je po ruce – a doplníme mobilní telefon potřebným vybavením. Základní programy využívající geolokaci (GPS) k zaznamenávání pohybu během cvičení nabízí řada značek (Adidas miCoach Mobile, Nike+ GPS apod.), ty však jsou zaměřeny pouze na získání pozičních dat a odvozených hodnot využívajících výhod GPS. Samotné vám ovšem neřeknou, jaké jsou okamžité hodnoty tepu, neumožňují tak třeba sledovat vaše výkonnostní zóny. I když samotné programy by to dovolovaly, je zde právě překážka v podobě přenosu dat. Tento detail elegantně řeší právě přenos přes Bluetooth, který je nedílnou součástí každého smartphonu. Navíc v případech, kdy jste vybavení například pacemakerem, se řada odborníků kloní k využití právě BT jako bezpečnějšího řešení (i když tato problematika není jednoznačně vyřešena, existuje pro ty, kteří podlehnou obavám, alespoň alternativa). Bohužel na našem trhu není LS-14 u Nokie běžně k dostání, pokud ale budete procházet přímo nabídkou Polaru, hledejte modul označený Polar WearLink+ Bluetooth – stejný vzhled, stejná funkčnost. Nicméně sestava N8 + LS-14 k nám dorazila na test velmi rychle, a tudíž není od věci, pokud vás toto řešení zaujalo, podívat se po e-shopech okolních zemí a samozřejmě stáhnou z Ovi Obchodu aplikaci Sports Tracker využívající GPS. V každém případě jsme vás chtěli upozornit i na existenci řešení využívajícího jinou technologii než předcházející modely – a náš záměr jsme splnili.

Ke všem uvedeným modelům se postupně vrátíme v podrobnějších testech na www.hdworld.cz

Autor článku