Hlavní navigace

Nokia v Praze a na CES 2007

9. 1. 2007

Sdílet

Nokia včera uspořádala v Praze komorní setkání věnované dvěma novinkám právě představovaným v Las Vegas. A v případě N93i a N76 bylo na co se dívat!

CS24

Nokia včera uspořádala v Praze komorní setkání věnované dvěma novinkám právě představovaným v Las Vegas. A v případě N93i a N76 bylo na co se dívat!


Mě osobně hodně překvapila kvalita televizního výstupu nástupce N93, modelu N93i (22.000 Kč, ke koupi v březnu). Třímegapixelová „telefono-kamera“ typu „to je zase nějaká hračka“ je opět určena hlavně pro video a foto a zachovává klasicky mini kamerový komplet. Je však kompaktnější a tenčí, než její předchůdce, nabízí wi-fi, používá kvalitnější a úspornější displej OLED a vnitřní LCD má nyní 16,7 mil. barev. V ceně dostanete i software Adobe Elements 3.

Bez DivX, ale…
I když N93i standardně nezvládá promítání filmů v DivX (pracuje s MPEG-4), je prý možné stáhnout program, který to na ní umožní (až bude k zápůjčce, vyzkoušíme). Novinkou je služba Vox na které Nokia spolupracuje se Six Apart. Díky ní můžete do svých „Vox blogů“ jednoduše nahrávat fotografie a video rovnou přes GSM síť a aktualizovat tak své blogy přímo.

Šalamounsky ovšem Nokia vyřešila brum právě posouvaného optického zoomu v nahrávkách. Zrušila ho, takže nyní je k dispozici pouze digitální. Důvodem je to, že se ho vzhledem k velikosti přístroje prostě nepodařilo odstranit, což mi přijde nebývale solidní.

A připojení na televizor? Předvádění se odehrávalo na zhruba 80centimetrovém LCD a N93i byla připojena přes běžný video cinch – tedy to nejméně kvalitní napojení. Po pravdě – tomu se při pohledu na obraz nechtělo ani věřit a kupodivu i fotografie, na kterých potíže s video výstupem poznáte nejrychleji, byly „jako brus“, a to šlo o prototyp N93i, který v průběhu předvádění tu a tam hodil nějakou tu chybičku.

Tak mě napadá, že až Panasonic obohatí svou kameru SDR-S150E (24.995 Kč) natáčející do MPEG-2 a na SD karty o telefon, bude to velice zajímavé srovnání. Mimochodem co se týče optiky, bojovaly by zde proti sobě dva tradiční rivalové: Carl Zeiss a Leica, kterou Panasonic používá u „lepších“ modelů.

Žiletka N76
Druhou novinkou je multimediální telefon N76 (13.000 Kč), který jakoby z oka vypadl Motorola Razer (není divu – koncept je velmi populární). Je nyní tenčí a k poslechu muziky používá naprosto standardní 3,5 mm jack, takže není problém připojit jakákoli sluchátka. Nepochybnou výhodou je pak ovládání hudebního přehrávače přímo na venkovním krytu, příjemné je i fotografování v horizontální poloze a speciální tlačítko, které vám zobrazí naposled vyfocený snímek.

Velice elegantní telefon o rozměrech 52 x 14 x 107 mm (švh) a hmotnosti 115 gramů nabízí i dvoumegapixelový foťák (1.600 x 1.200 bodů) s natáčením jednoduchého videa (15 snímků za sekundu), rozměrný displej (6,1 cm, 2,4“), Adobe Photoshop Album Starter Edition a zabudovanou 26MB paměť rozšiřitelnou díky kartě MicroSD až o 2 GB.

Nokia bude N76 nabízet v černé a také v překvapivě slušivě pánské červené (viz foto) a očekávat ji u nás můžeme v květnu.


--------------------------
Více než slova – stáhněte si video s představením N93i (2 MB, WMV, anglické titulky).
--------------------------


N93i: elegantní překlopení displeje je ideální pro sledování videa a televize (DVB tuner tu zatím není). Vlevo na vás kouká optika od Zeisse a lampa LED osvětlení.



N76 můžete vedle libovolných sluchátek vybavených 3,5 jackem připojit i na reproduktory (zde Nokia MD-3).



Nokia na CES 2007 představila i svůj druhý internetový tablet N800, ale vzhledem k tomu, že žádná z reinkarnací původního konceptu Microsoft Tablet PC se dosud příliš neujala nebude to mít jednoduché. N800 nabízí telefonování přes internet, služby typu Skype, či přehrávání videa a muziky. U nás k dostání nebude, cena na vybraných evropských trzích je 399 € bez daně.

Foto: Nokia

- - Bohumil Herwig, IDG on-line