Hlavní navigace

Norton Confidential - Kam se poděla inovativnost Symantecu?

5. 5. 2007

Sdílet

Nový program společnosti Symantec poslouží k řešení tradičního problému dnešního internetového uživatele: zachování a utajení přístupových údajů do řady systémů a hlavně webových aplikací

Pod společnou osvědčenou "známkou" pana Nortona nabízí společnost Symantec řadu aplikací, jejichž sdíleným tématem je dnes prakticky výhradně bezpečnost. Do této povedené rodinky zapadá i poměrně nový kousek, jehož jméno dobře naznačuje, že má co dělat s utajením uživatelských dat. Podívali jsme se na něj zblízka a přinášíme vám výsledky našeho průzkumu.




Úkolem této aplikace není v zásadě nic nového - dá se říci, že Norton Confidential je jakousi pokladničkou na hesla "po nortonovsku". Program poslouží k řešení tradičního problému dnešního internetového uživatele: přístup do řady systémů a hlavně webových aplikací je vázán na přihlašovací údaje, jejich opakované použití je nejen nepříjemně otravné, ale také potenciálně nebezpečné. Na jediném místě tedy můžete nejen všechna přihlašovací data schraňovat, ale rovněž zde naleznete jakési mechanizmy pro důslednou kontrolu jejich použití.



Bohužel jsme se již od fáze instalace nemohli zbavit dojmu, že Symantec usekl třísku z většího integrovaného balíku a dodává ji takto samostatně. Spolu se samotným Confidential se především instaluje robustní Norton Protection Center, takže malý a skromný prográmek se krčí (a zdržuje počítač) díky doprovázejícímu kolosu.



Po stránce nabízených funkcí jde opravdu o trezor či pokladničku: program shromažďuje položky z přihlašovacích formulářů a ukládá je do vlastního "zásobníku", v němž mohou být dále upravovány a samozřejmě spolehlivě uloženy. A již v této první fázi, kdy se pokusíte vytvořit novou položku, narazíte na nepříjemnou skutečnost: záznam nelze vložit ručně, protože program dovoluje pouze automaticky vložit sekvenci, kterou "odchytí" či "uloví" přímo v akci. Jinými slovy, musíte se spolehnout na spolupráci s prohlížečem a bezchybnou detekci při interaktivní práci.



Uložené položky lze dodatečně upravovat. Program indikuje sílu uloženého hesla a rovněž dovoluje přímo odskočit na společně uložený internetový odkaz a automaticky vyplnit formulář. Heslo, ač před nežádoucími pohledy normálně ukryto, může být na požádání zobrazeno a použití údajů jednotlivých záznamů může být vázáno na interaktivní zadání hesla administrátorského.



Vedle této základní funkcionality nabízí program nezbytnou možnost zálohy a obnovy a je též doplněn o jakousi ochranu proti "Phishingu a Crimewaru". Právě u těchto položek je patrné, že minimalizace uživatelských nastavení dosahuje vrcholu: funkce lze vypnout či zapnout, u "Crimewaru" pak můžete podezřelé nalezené aplikace (typicky tzv. keyloggery) případně omilostnit. Ale to je vše: ani náznak možnosti nastavení, doladění, úpravy těchto rozpoznávacích mechanismů zde nenajdete.

Vezmeme-li v potaz možnosti programu, napadá nás otázka, zda má smysl jej balit do krabic a opravdu prodávat samostatně. Jistě, svému účelu poslouží, ale jde o velmi úzké zaměření a navíc tentokrát Symantec opravdu neprokázal nic, co by se dalo označit jako nápaditost či inovativnost.

K recenzi poskytla firma: Symantec, www.symantec.cz
Cena: 2 450 Kč včetně DPH

- - Patrik Malina

Byl pro vás článek přínosný?