Hlavní navigace

Norton Internet Security 2008 CZ

11. 5. 2008

Sdílet

S odstupem času do PC Worldu opět dorazily zabezpečovací produkty Norton. Podívali jsme se "na zoubek" softwaru Internet Security 2008 a porovnali jeho vlastnosti s dřívějšími verzemi.


S odstupem času do PC Worldu opět dorazily zabezpečovací produkty Norton. V nedávné historii jim uživatelé vytýkali, že jsou příliš pomalé, týdenní automatické aktualizace s občasnými kritickými updaty také nebyly právě dokonalým řešením. Poslední zmíněný problém Norton později odstranil, když zavedl pravidelné denní aktualizace (zhruba od roku 2006/2007). Poté, co jsme na našem redakčním počítači spustili instalaci Norton Internet Security ve verzi 2008, byli jsme příjemně překvapeni jejím průběhem, který se nesl ve svižném tempu a bez nutnosti restartu. Stažení přídavného add-on balíčku s antispamem a rodičovskou kontrolou již však restart PC vyžadovalo. V další fázi jsme očekávali obvyklou prodlevu na uvaření kávy, během níž měla proběhnout aktualizace programu, ale instalátor stáhnul a nainstaloval značné množství updatů poměrně rychle, pracuje totiž konečně s přírůstkovou metodu aktualizace místo dříve používaných datově objemných kompletních balíků. Po restartu a ujištění o ukončení této procedury byl již nový Norton připraven k použití.



Následovaly samotné testy – start počítače zůstal subjektivně bez prodlev, rovněž běh systému nevykazoval přespřílišné známky zpomalení. V parametru zatížení operační paměti počítače patří nová verze Nortonu k běžnému průměru. Zajímavé výsledky přineslo testování rychlosti skenování obsahu HDD. Náš testovací počítač (vybavený dvoujádrovým procesorem od Intelu) byl Nortonem kompletně prověřen za 24 minut a 58 vteřin, NOD32 ve své třetí verzi totéž zvládnul za 37 minut a 28 sekund, Kaspersky IS7 se zastavil až po více než dvou hodinách. Výsledky testů na jednojádrovém notebooku (AMD Sempron 3400+ Mobile) již tak skvěle pro Norton nedopadly, neboť byl o něco pomalejší než NOD, ale pouze s malým rozdílem. Závěr je tedy jasný: nový Norton byl svými tvůrci optimalizován pro dvoujádrové procesory.

Dlouhodobější používání odhalilo další zajímavé poznatky z běhu programu. Zhruba 10–15 minut po startu PC si aplikace stáhne nové aktualizace a ihned je nainstaluje. Mimo virových a spywarových definic se autoři soustředí rovněž na databázi „důvěryhodných“ aplikací kvůli pravidlům firewallu a dalším bezpečnostním komponentám. Rozhraní programu působí přehledným dojmem, ikona na liště informuje o stavu jednotlivých komponent Nortonu. V případě, že program vyžaduje pozornost, upozorní na tento fakt změnou své provozní ikony. Ovládání je přizpůsobeno i pro méně zkušené uživatele, vše se nese v duchu optimalizace směrem k jednoduchosti a přehlednosti. Techničtější uživatelé budou možná postrádat některá pokročilá nastavení, ale na druhou stranu ocení způsob, jakým tvůrci zpracovali logování programu. Ve chvílích, kdy se s počítačem delší dobu nepracuje (např. po dobu oběda), začne program na pozadí automaticky vyhledávat škodlivé kódy na lokálních discích. K tomu mu poslouží i funkce SONAR (Symantec Online Network for Advanced Response), což je heuristický nástroj, který vyhodnocuje rizikovost programů běžících v paměti počítače na základě různých faktorů jejich chování. Pozornost věnuje Norton Internet Security 2008 také domácím sítím, jejichž ochrana přispívá k celkové bezpečnosti každého jednotlivého počítače. Viry likviduje aplikace automaticky, objeví se pouze malé okénko nad lištou s hodinami, které informuje o tom, jaká infiltrace byla nalezena a co s ní program provedl. Tato hláška po chvíli sama zmizí, další podrobnosti lze nalézt v logu.




Antispam a rodičovskou kontrolu považujeme celkově za slabší, ale Norton slibuje brzké vylepšení těchto funkcí. Modul Phishing protection, který se integruje do Internet Exploreru a Firefoxu, chrání uživatele před přesměrováním na podvodné stránky. Pro mnoho uživatelů může být přínosná rovněž funkce Identity safe, která je schopná zapamatovat si hesla z různých webových stránek a chrání tyto údaje tzv. hlavním (master) heslem. Na daných stránkách poté hesla uživateli automaticky doplňuje, přičemž toto řešení se podle našeho názoru hodí všem, kteří se na webu často přihlašují do různých diskuzí, webmailů či internetových e-shopů, a přitom nechtějí riskovat ponechání defaultně nastaveného zapamatování hesla. Poslední funkcí Nortonu 2008, kterou si v našem krátkém přehledu připomeneme, je Browser defender (Ochrana prohlížeče), jež zkontroluje nastavení prohlížeče včetně rozšiřujících modulů a ActiveX prvků za účelem ochrany proti škodlivé modifikaci způsobující otevřenost PC vůči bezpečnostním rizikům.