Hlavní navigace

Notebookové pevné disky od Toshiby

22. 11. 2008

Sdílet

Společnost Toshiba chystá na veletrh CES 2009, který se bude konat na začátku roku 2009, několik nových pevných disků určených do notebooků a miniaturních počítačů.

Dle tiskové zprávy výrobce půjde o úplně novou řadu pevných disků s technologií kolmého zápisu, které budou určeny zejména do malých notebooků. Rychlost otáčení ploten nové řady totiž bude činit jen standardních 5400 otáček za minutu. Výrobce tvrdí, že by nové disky měly mít velmi nízkou spotřebu elektrické energie.

Jinak však půjde o klasické notebookové disky s 2,5" plotnami a kapacitou od 120 až do 500 GB, což je mimochodem současné maximum, jež se zatím žádnému výrobci nepodařilo překonat. Ostatní specifikace nových disků od Toshiby vás nejspíše také příliš nepřekvapí, patří sem komunikační rozhraní SATA 3 Gb/s, 8 MB vyrovnávací paměti či výrobcem udávaná průměrná přístupová doba 12 ms.

Cenu ani dostupnost zatím výrobce neoznámil, pro více informací si musíme počkat až na veletrh CES 2009, který se bude konat v Los Angeles.

- - Tomáš Šulc