Hlavní navigace

Nová beta Safari 3 pro Windows i Mac

24. 6. 2007

Sdílet

Na stránkách Apple je ke stažení verze 3.0.2 Beta internetového prohlížeče Safari a to jak pro Windows, tak Mac OS X. Apple se snaží opravením četných chyb odčinit špatný dojem, který uvedení Safari 3 provází.

CS24

Apple reaguje rychle a nová verze opravuje četné problémy s výkonem a stabilitou a obsahuje všechny dosud vydané bezpečnostní záplaty do verze 2007-006 včetně.


Safari 3.0.2 Beta mimo to zlepšuje podporu WebKitu pro Mail, iChat a Dashboard. Mezi opravami zabezpečení je například oprava kontroly přístupu k vlastnostem oken prohlížeče, kterou mohly škodlivé stránky využívat k meziwebovému (cross-site) skriptování.

Verze pro Mac i Windows mají pak ještě specifické úpravy, mezi těmi pro Windows je například oprava problému, kdy v některých případech se sice v řádku adresy webové stránky zobrazila adresa nově načteného webu, ale tento se ve skutečnosti neotevřel.

Apple také slibuje košík změn v další verzi Safari 3. Mezi nimi jsou například mezinárodní lokalizace, dosud je Safari 3 k dispozici jen v několika málo jazycích, mezi nimiž chybí mj. čeština.

Safari 3 beta vydal Apple začátkem června během konference Worldwide Developers Conference (WWDC) v San Franciscu. Jde o první verzi, tohoto na počítačích Mac nejoblíbenějšího prohlížeče, která podporuje i systémy Windows. Během prvních 48 hodin si ho stáhlo přes milión lidí. Zároveň ovšem bylo během prvního dne objeveno nejméně 18 bezpečnostních děr.

Související články:
Safari pro Windows - první dojmy
Safari pro Windows - vypuštěno a hacknuto ve stejný den

- - Alexandr Radecký