Hlavní navigace

Nová funkce Chromu umí ztlumit zvuk na více záložkách - 1.díl

23. 12. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Tato nová funkce, která zatím ve fázi testování, vám umožní soustředit se na jednu hlučnou záložku a ostatní ztlumit.

Mezi naše nejoblíbenější funkce internetového prohlížeče Google Chrome patřila do té doby, než se objevila u jiných internetových prohlížečů, ikonka pro nastavení hlasitosti, která se na záložce objevila v okamžiku, kdy se na záložce přehrával zvuk. Firma Google pak šla v tomto směru ještě dále, když umožnila klepnutí na tuto ikonku a ztlumení zvuku na záložce. Nyní Google opět přišel s něčím novým, když ve vývojářském kanálu pro Google Chrome uvedl novou funkci pro správu zvuku.

Úvod

Tato nová funkce automaticky ztlumí zvuk u těch záložek prohlížeče, které se právě nepoužívají. Představte si například takovou záložku s Facebookem, kterou pravděpodobně budete mít otevřenou i zítra v práci. Mimo této záložky si otevřete spoustu dalších záložek a záhy samozřejmě zjistíte, že se v řadě z nich začne automaticky přehrávat video a ve sluchátkách se vám ozve kakofonie různých zvuků od videí s nejnovějšími zprávami, návody atd.

S funkcí pro správu zvuků u záložek (označovanou jako manage audio focus) vám bude do sluchátek proudit zvuk pouze ze záložky, kterou si právě prohlížíte. Přesněji řečeno to nebude samozřejmě hned, ale po chvíli, co se do příslušné záložky přepnete.

Tato funkce je dostupná pouze ve vývojářském kanálu Chrome Dev, a to v testovací verzi prohlížeče Google Chrome, v níž se mohou čas od času objevit nějaké ty chyby. Pokud ale nechcete zkoušet žádnou experimentální verzi, ale stojíte pouze o ty stabilní, pak vydržte, protože se pravděpodobně v nejbližší době objeví stabilní verze, která bude mít tuto funkci integrovanou.

Patříte-li mezi ty odvážnější, pak se přepněte do kanálu pro vývojáře a do panelu Adresa zadejte následující řetězec: chrome://flags/#enable-default-media-session.

Rozšíření pro Google Chrome pro vypnutí zvuku na neaktivních záložkách

Nyní vyhledejte titulek Manage audio focus aross tabs – ostatně měl by být zvýrazněn. Klepněte vedle něj na ikonku šipku a z rozevírací nabídky vyberte položku Enabled. Následně klepněte na modré tlačítko s popiskem Relaunch Now, který se zobrazí ve spodní části okna internetového prohlížeče Google Chrome.

CS24

 

Pokračování