Hlavní navigace

Nová generace USB rozhraní za dveřmi

19. 11. 2008

Sdílet

Včera byly uvolněny finální specifikace nového rozhraní USB 3.0, které má v plánu nahradit svého předchůdce USB 2.0. Nic již tedy nestojí v cestě plnému nasazení tohoto nového rozhraní.

Nové rozhraní bylo dosud známo jako SuperSpeed USB, nicméně jeho finální podoba se bude jmenovat USB 3.0. Vývoj tohoto rozhraní trval velmi dlouho a na svědomí má tuto iniciativu seskupení firem shromažďující se pod názvem USB Implementers Forum. Toto seskupení firem v čele se společností Intel (nicméně i další jména nám nejsou neznámá – HP, Microsoft, Nec Corporation, ST-NXP Wireless a Texas Instrument) prosadilo USB 3.0 jakožto následníka USB 2.0 i přes snahy jiných společností o zavedení jejich implementace rychlejšího rozhraní.


Hlavním přínosem nového rozhraní má být více jak desetinásobná rychlost oproti současnému stavu, ovšem při plném zachování zpětné kompatibility se staršími zařízeními USB 1.1 a USB 2.0. Maximální rychlost nového rozhraní má dosáhnout k pěti Gigabitům za sekundu (5 000 Mbit/s) oproti 480 Mbit/s u staršího rozhraní USB 2.0. Bohužel přenos dat bude i nadále ovlivňovat mikroprocesor svým výpočetním výkonem, a tak stejně jako u současného rozhraní nelze očekávat dosažení maximální přenosové rychlosti v reálném prostředí. K tomu bylo samozřejmě potřeba zvýšit počet pinů konektoru, přičemž vnější rozměry zůstaly zachovány.


Diagram naznačující vnitřní zapojení USB 3.0

Dle vyjádření USB Implementers Forum by reálná implementace prvních řadičů a zařízení podporujících USB 3.0 měla přijít v roce 2010.

Takto by měl vypadat nový konektor na straně koncových zařízení

Komentář redakce:

Nové rozhraní se dle našeho názoru využije především u rychlých přenosných disků pro přenos velkých objemů dat – zde je ostatně také největší slabina současného USB 2.0. Není pak divu, že část trhu začíná přebírat eSATA rozhraní, jež dokáže přenést data maximální rychlostí, jakou poskytuje samotné zařízení. A tomu právě má čelit nové USB 3.0 rozhraní, navíc s neoddiskutovatelnou výhodou zpětné kompatibility.



Rozvržení datových a napájecích vodičů uvnitř USB 3.0 kabelu

Pro srovnání – reálná propustnost USB 2.0 dosahuje s nejvýkonnějšími PC sestavami až k 32 MB/s, tedy něco víc jak polovina maximální teoretické přenosové rychlosti USB 2.0. Stejné by to mělo být i s USB 3.0. Nicméně tam nám, alespoň ze začátku, rozhodně nebude vadit pouze poloviční rychlost oproti maximální teoretické, protože i tak dosáhne rychlost přenosu dat daleko vyšších hodnot, než dokážou současná zařízení poskytnout (maximální teoretická přenosová rychlost rozhraní je 625 MB/s, pokud bychom počítali s poloviční reálnou propustností – cca. 300 MB/s, stále je to hodnota, kterou kromě nejrychlejších SSD disků nemohou současná datová úložiště dosáhnout. Nicméně je potřeba počítat s tím, že nové rozhraní bude k dispozici opět několik let a za tu dobu na trh jistě přijdou zařízení, kterým i tato dnes téměř nepředstavitelná rychlost bude malá.

- - Petr Matuška

CS24