Hlavní navigace

Nová konkurence pro YouTube

28. 3. 2007

Sdílet

Mediální společnosti NBC Universal a News Corp ohlásily společný projekt nového on-line video webu, který bude nabízet pořady z více než tuctu televizí a filmy dvou velkých filmových studií.

CS24


Jde o jasnou konkurenci Google a jeho úspěšnému YouTube, kde může každý uživatel takřka neomezeně sdílet amatérské i profesionální video. Narozdíl od YouTube bude však nová služba klást důraz na poskytování autorsky chráněné televizní a filmové produkce, ne na sdílení amatérského video - to je její síla i její slabost. Vlastně se zdá, že nahrávání vlastních děl ani nebude možné.

Zástupci obou společností srší optimistickými prohlášeními a předpovídají svému projektu dalekosáhlý úspěch. Zda ovšem bude výsledný projekt tak úspěšný, jak by si přáli, to není jasné. YouTube je totiž populární právě kvůli možnosti ukázat světu kdejaké amatérské dílko, které si doma vytvoříte.

Oba mediální giganti spojily své síly s řadou internetových společností jako AOL a MSN, v kapse již také mají podepsané smlouvy na budoucí reklamu od několika velkých společností, mj. Cadbury Schweppes, Cisco Systems, Esurance, Intel a General Motors.

Projekt bude spuštěn někdy v nejbližší době, konkrétní datum není zatím známo. Již od počátku bude nabízet tisíce hodin celých programů, filmů a klipů. AOL, MSN, MySpace a Yahoo budou dle podepsané dohody fungovat jako počáteční distribuční partneři.

Všechno uveřejněné video bude plně legální a nad obsahem si budou obě společnosti udržovat kontrolu, aby se nestaly cílem žalob a stížností jako YouTube. Jak jsme již informovali, mediální společnost Viacom International podala na Google žalobu kvůli nepovolenému umístění téměř 160 000 autorsky chráněných klipů na YouTube. Po provozovateli požaduje miliardu dolarů odškodného.

Nová společnost bude sídlit v New Yourku a Los Angeles a mezi nabízenými pořady budou současné hity americké televizní zábavy i starší produkce včetně Heroes, 24, Dr. House, My Name Is Earl, Saturday Night Live, The Simpsons a Prison Break. Mezi filmy budou Borat, Little Miss Sunshine, The Devil Wears Prada, The Bourne Identity a The Bourne Supremacy. Přehrávání bude obstarávat vlastní přehrávač a uživatelé si budou moci sestavit vlastní playlisty.

Z napsaného je zřejmé, že projekt se jasně zaměřuje na americké publikum, vlastně není zatím známo, zda bude otevřen i pro zákazníky mimo USA.

Grafika: News.au

- - Alexandr Radecký

Autor článku