Hlavní navigace

Sociální síť Threads znemožňuje evropským uživatelům přístup. Nepomůže ani VPN

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Společnost Meta se rozhodla ještě víc zkomplikovat evropským uživatelům přístup na novou sociální síť Threads. Ta oficiálně není v EU k dispozici, někteří uživatelé z Evropy proto omezení obcházeli s pomocí VPN. Právě takový postup se ale Meta, pod kterou Threads patří, rozhodla znemožnit.

Meta, pod kterou spadá i Facebook, WhatsApp nebo Instagram, se podle Android Headlines rozhodla přístupy přes VPN blokovat, aby tak zvýšila tlak na představitele EU. Unie totiž Thread zatím nepovolila kvůli rizikům souvisejícím se soukromím uživatelů. Nutno konstatovat, že zrovna s tím měla společnost Meta už v minulosti opakovaně potíže.

Threads, nová sociální síť a defacto přímá konkurence Twitteru, nicméně slaví velké úspěchy na poli nových a aktivních uživatelů. Týká se to ale hlavně USA.

Simon Migliano ze společnosti Top10VPN pro server Ars Technica řekl, že kvůli omezení v EU výrazně vzrostl mezi evropskými uživateli zájem o VPN. „V Itálii to je o 26 procent, ve Francii o 19 procent,“ uvedl Migliano s tím, že nový krok Mety je zcela jistě tlakem na představitele EU.  „Je pochopitelné, že se Meta pokusila zablokovat provoz VPN do Threads v naději, že zlepší své postavení u regulátorů EU,“ dodal Migliano. 

Z 0 na 100 milionů uživatelů za 6 dní. Nová sociální síť Threads od Mety boří rekordy Přečtěte si také:

Z 0 na 100 milionů uživatelů za 6 dní. Nová sociální síť Threads od Mety boří rekordy

Pro vstup do aplikace Threads potřebujete mít založený Instagramový účet, pokud jej už nemáte. Mnoho uživatelů má k Instagramu založený také Facebook, což jsou všechno služby vlastněné Metou. Společnost má tak za léta vašeho používání nashromážděny spousty dat o vašem chování a poloze a není pro ni v konečném důsledku těžké zjistit, zda se přihlašujete přes VPN nebo se skutečně nacházíte na území mimo státy EU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.