Hlavní navigace

Nová verze Firefoxu přinese novinky ve vyhledávání

27. 11. 2014

Sdílet

 Autor:
Při vyhledávání se v nové verzi Firefoxu bude ukazovat nejen seznam doporučených výsledků v defaultním vyhledávači, ale uživatelům se také zobrazí speciální tlačítka, pomocí nichž lze rychle přepnout na jiné vyhledávače.

Při hledání určitého klíčového slova v defaultním vyhledávači Firefoxu bude například možné přejít jedním kliknutím na vyhledávání ve Wikipedii.

Mozilla implementovala tyto změny do betaverze Firefoxu 34, která je nyní dostupná. V této betaverzi prohlížeč umožní při hledání zmíněnými tlačítky přepínat mezi Bingem, DuckDuckGo, Twitterem a Wikipedií.

Jiné prohlížeče jako Google Chrome či Apple Safari podobné nástroje postrádají, i když Safari uživatelům nabízí při vkládání klíčového slova zúžený seznam těch nejrelevantnějších výsledků hlédání.

Mozilla představí novinky ve vyhledávání příští týden, kdy vydá finální verzi Firefoxu 34 (v současné době je datum vydání naplánováno na první prosinec). Firefox 34 také americkým uživatelům přinese nový defaultní vyhledávač - Yahoo.

„V rámci nového pětiletého strategického partnerství se Yahoo Search stane pro Firefox v USA defaultním vyhledávačem,“ uvedl minulý týden šéf Mozilly Chris Beard.

Mozilla tak automaticky změní defaultní vyhledávač ve Firefoxu z Googlu na Yahoo pro všechny uživatele nacházející se v USA. V betaverzi čtyřiatřicáté verze Firefoxu byl jako defaultní vyhledávač nastaven ještě Google. Nutno podotknout, že Mozilla nebude americké uživatele nutit k používání Yahoo - budou si jej moci změnit na jakýkoli jiný prohlížeč včetně Googlu.

Firefox narozdíl od konkurence bude i nadále používat oddělená políčka pro vyhledávání a zadávání URL. Konkurenční Safari, Chrome či Internet Explorer mají pouze jednu lištu, do níž lze zadávat klíčová slova při vyhledávání i URL adresy.

„Dívali jsme se na to několikrát, ale jsou s tím spojeny problémy s ochranou soukromí,“ odpověděl ve středu na dotaz uživatele, zda Firefox v budoucnu taktéž představí unifikovanou lištu Gervase Markham z Mozilly.

Pokud totiž někdo vkládá URL, nemusí nutně chtít, aby jeho defaultní vyhledávač věděl, na jakou stránku se chystá vstoupit. Ale pokud chcete při psaní klíčových slov zobrazovat uživatelům také návrhy vhodných pojmů, musíte všechna tato data odesílat poskytovateli vyhledávače."

Na oficiálním blogu to uvedl hlavní designér Firefoxu Philipp Sackl. „Tato tlačítka vám umožní vyhledat klíčové slovo rychle a jednoduše přímo na konkrétní stránce,“ napsal Sackl.

Byl pro vás článek přínosný?