Hlavní navigace

Nová verze Symbianu chce konkurovat Androidu i iPhonu

17. 1. 2010

Sdílet

I když se v poslední době intenzivně hovoří hlavně o Androidu či iPhonu, je potřeba si připomenout, že nejpoužívanějším smartphonovým OS je s velkým náskokem stále Symbian a i ten se vyvíjí kupředu.

Nokia, která před rokem a půl koupila společnost Symbian, vyrábějící stejnojmenný mobilní operační systém, uvolnila jej jako open source a stojí i za nadací Symbianu, totiž informovala o přípravě nové verze s označením symbianSymbian^4, která by se ve smartphonech měla objevit na začátku roku 2011 a bude se vyznačovat výrazně inovovaným uživatelským rozhraním. Díky tomu by měl být Symbian více konkurenceschopný vůči Androidu či iPhonu.

Nové rozhraní má minimalizovat dotazy systému směrem k uživateli, bude disponovat funkcí automatického ukládání pro redukci manuálního ukládání a dále nabídne stejné ovládání pro všechny aplikace v novém layoutu. Screenshoty nového rozhraní jsou k vidění zde v článku.

Interface bude podle informací zveřejněných Nokií disponovat čtyřmi hlavními „pohledy“ – na kontakty, hudbu, fotografie a aplikace. Uživatelé budou mít možnost vytvářet zkratky a umisťovat je na hlavní obrazovku, aby měli rychlý přístup ke specifickým položkám. Další novinkou mají být kontextová menu, která budou dostupná po delším stisku a jejich úkolem bude nabídnout rychlý přístup ke společným příkazům.

CEO Nokie Olli-Pekka Kallasvuo v souvislosti s novým mobilní operačním symbiansystémem řekl, že rozhraní nového Symbianu potřebuje ještě další zlepšení a je nyní na jeho firmě a na komunitě kolem tohoto mobilního operačního systému, aby se této úlohy zhostila. Do konce roku by mělo být již bez chyb a být připraveno pro oficiální nasazení do prvních smartphonů.

Před Symbianem^4 by se ovšem měly objevit ještě verze 2 a 3, které také přinesou některé inovace v rozhraní. Konkrétně Symbian^2 má být prvním mobilním operačním systémem z této rodiny, které nabídne možnost kustomizace hlavní obrazovky. Symbian^3 pak má zjednodušit dotykové ovládání, kdy ke většině operací bude stačit jediný dotyk a měl by podle informací z webu věnovaného vývoji tohoto OS disponovat i podporou gest, která pro ovládání zpopularizoval iPhone od Applu.

Podle dostupné roadmapy se Symbian^2 a Symbian^3 objeví během první, respektive druhé poloviny letošního roku. Také Microsoft na letošní rok chystá sedmou verzi svých Windows Mobile, od které si slibuje zvrácení nepříznivého trendu poklesu tržního podílu.