Hlavní navigace

Nová žaloba na Microsoft, Apple, Adobe a Real

13. 5. 2007

Sdílet

Rozporuplná americká společnost Media Rights Technologies (MRT) podala žalobu na Microsoft, Adobe, Apple a Real. Opírá se o tvrzení, že uvedené firmy porušují americký zákon Digital Millennium Copyright Act (DMCA) a další zákony na ochranu duševního vlastnictví.

CS24

Společnost MRT je známá hlavně jako autor technologie, která lidem brání v nahrávání a ukládání chráněných video a audio záznamů vysílaných on-line po internetu. Společnost tvrdí, že její X1 SeCure Recording Control je v tomto směru vysoce účinným protikopírovacím nástrojem. Samozřejmě i toto lze do jisté míry překonat, ale je to spojeno s nutností vlastnit potřebné softwarové vybavení a znalosti, tudíž je to nedostupné pro běžného surfaře.


Digital Millennium Copyright Act byl přijat teprve po bouřlivé diskuzi a platit začal v roce 1998. Mimo jiné zakazuje vyrábět programy i výrobky, které by jakkoli umožňovaly obcházet protikopírovací ochranu.

Žaloba konkretizuje, že Vista, Adobe Flash Player, Real Player, iTunes a iPod byly vytvořeny bez ohledu na povinnosti plynoucí z DMCA a dalších zákonů: umožňují pořizovat i záznamy autorsky chráněných filmů a hudby a to hlavně tím, že neobsahují podporu X1 SeCure Recording Control.

Uvedené společnosti mají, podle MRT, 98% podíl na trhu s přehrávači, proto jsou jako první žalovány. Nicméně i další firmy údajně porušují americké zákony, mj. CNN, Yahoo, YouTube, NPR a další, ty všechny nabízejí v nějaké podobě ke stažení autorsky chráněné audio a video.

Chcete-li odhad, tak nepokládám tuto žalobu za příliš nadějnou. Uvedené společnosti budou prostřednictvím armády dobře placených právníků pravděpodobně argumentovat, že jejich produkty podporují různé formy ochrany proti kopírování hudby a videa, zejména ve formě DRM. A že je na společnostech distribuujících mediální produkty, aby tyto upravili do patřičně chráněné podoby.

- - Alexandr Radecký