Hlavní navigace

Nové baterie pro notebooky se zřejmě zdrží

6. 5. 2007

Sdílet

Palivové články jsou pro notebooky bateriemi budoucnosti, ale vedoucí manažer společnosti Acer Jim Wong říká, že jejich tržní uplatnění nastane až za několik let.

CS24

Ano, palivové články sice mají delší výdrž, jenže světem baterií hýbe strašák bezpečnosti. Loni v srpnu bylo nutno stáhnout 9,6 miliónu počítačových baterií po té, co několik z nich vykazovalo problémy s přehříváním.


Bezpečnost je tedy to, co zdržuje pokrok na tomto poli. Zatímco procesory, paměti, kapacita disků, to vše se neustále zlepšuje, v oblasti baterií je postup mizivý, jejich vyšší relativní životnosti se dosahuje zejména nižší spotřebou počítačových komponent.

Elektřina je v palivových článcích generována chemickou reakcí, jejímž vedlejším produktem je teplo. A teplo znamená přehřívání, nebezpečí poškození, požáru, to znamená nutnost dalšího a dalšího testování, přesvědčování regulačních orgánů, získávání osvědčení. Vždyť dnes v nových výrobcích převažující lithium-iontové baterie byly objeveny před 30-40 lety.

Palivové články používají jako palivo vodík, butan, metanol či zemní plyn (metan). To klade zvýšené nároky na doplňování paliva, proto musí být připravena infrastruktura, nejlépe tak, aby lidé mohli tento proces provádět sami doma. Nejsnáze z uvedeného by se doplňoval metanol, jenže je to silný jed způsobující i při požití malého množství oslepnutí.

Problémem je také dostat povolení leteckých regulátorů i přepravců, aby lidé mohli notebooky s palivovými články používat. Jenže to bude vážně těžké při dnešní hysterii z teroristických útoků, kde jsou na palubách některých společností zakázány i lahve s pitím.

Na druhé straně silným atakem na výdrž baterií je rozvoj multimédií, zejména high-definition videa (HD). HD DVD i Blu-ray diskové mechaniky spotřebovávají energii u DVD nevídaným tempem (používají energeticky náročný modrý laser), takže mnozí výrobci sahají například ke zvětšování baterií. To vede i ke zvětšení celého laptopu, takže ve výsledku vzniká speciální „multimediální“ počítač, větší, těžší, ale s možností přehrávat HD video, s velkým displejem a například i větší klávesnicí. Další pomocí je vypnutí napájení součástí počítače, které zrovna nejsou potřeba při přehrávání videa, ale těch obvykle není moc a je to jen malou pomocí. Zdá se, že spásou pro takové počítače zůstávají palivové články, ale na ty si jak vidno ještě počkáme.

Foto: NEC

- - Alexandr Radecký