Hlavní navigace

Nové iPhony 15 mají USB-C. Jejich ceny jsou o něco nižší než u loňských čtrnáctek

12. 9. 2023

Sdílet

 Autor: Apple
Nové iPhony s číslovkou 15 jsou venku. Společnost Apple je představila na večerní Keynote. Všechny čtyři typy nových přístrojů jsou vybavené konektorem USB-C.

Změna konektoru z letitého lightingu na USB-C je ústupek Evropské unii, která se sjednocením typů konektorů snaží snížit množství elektronického odpadu. Společnosti Apple se do změny moc nechtělo, nakonec ale kapitulovala. Zároveň se změnu u prémiových typů nových iPhone snaží prezentovat jako výhodu. Budou mít totiž mnohem rychlejší dobíjení.

ICTS24

Firma během večera zároveň představila i ceny, za které se budou nové iPhone prodávat. Základní iPhone 15 vyjde minimálně na 23 990 Kč. Verze 15 Plus bude stát 26 990 Kč a více. Cena prémiové verze iPhone 15 Pro, která má úhlopříčku displeje 6,1 palců, bude startovat na 29 900 Kč. Větší „bratr“ iPhone 15 Pro Max půjde pořídit od 35 990 Kč. Všechny ceny jsou o něco nižší, než tomu bylo u loni přestavených „čtrnáctek“.

Kromě nových telefonů představila firma i novou řadu chytrých hodinek Apple Watch. Ty se dají ovládat novým speciálním gestem ruky. Hovor půjde přijmout pouhým dvojím klepnutím palce a ukazováčku o sebe (gesto Double Tap). Představitelé Apple také při představování slíbili, že hodinky budou mít delší výdrž, což je dlouhodobě jednou z nejkritizovanějších věcí na jinak velmi oblíbených chytrých hodinkách.