Hlavní navigace

Nové iPhony přivolají pomoc i přes satelit, zatím ale jen v USA a Kanadě

19. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Apple
Na nejnovějších modelech iPhone 14 a iPhone 14 Pro už funguje možnost přivolat si pomoc i přes satelit. Hodit se to může v situaci, kdy jste mimo dosah signálu mobilní sítě. Služba nazvaná Emergency SOS je ale k dispozici zatím jen v USA a Kanadě.

Společnost Apple spustila novinku před pár dny. Služba funguje díky vylepšené bezdrátové čipové sadě a dohodě Apple s poskytovatelem satelitních služeb Globalstar. Server TechCrunch zároveň uvedl, že by Emergency SOS mělo být k dispozici už příští týden ve Francii, Německu, Irsku a Velké Británii. Jestli někdy dojde i na Českou republiku, není zatím jasné.

Službu je možné aktivovat buď vytočením čísla tísňového volání, nebo prostřednictvím Siri či funkce detekce nárazu na telefonech, případně detekce pádu na hodinkách Apple Watch. Aplikace nejdřív zjistí, zda nejsou v dosahu mobilní nebo Wi-Fi služby a pokud tak není, zobrazí se výzva ke spuštění Emergency SOS přes satelit.

ICTS24

Poté můžete vybrat jednu z několika typů nouzových situací, do kterých jste se dostali. Mezi takové situace patří například nemoc, trestný čin nebo fyzické zranění. Následně uvedete podrobnosti o nouzové sitauci, tedy třeba, zda se vám špatně dýchá nebo zda máte po ruce léky. Detaily, jak služba funguje, najdete i na stránkách společnosti Apple.

Služba Emergency SOS je zatím bezplatná. Stávající majitelé iPhonu 14 a iPhonu 14 Pro ji budou mít zdarma minimálně dva roky. Noví majitelé iPhonů získají službu bezplatně na dva roky od aktivace svých telefonů.