Hlavní navigace

Nové možnosti pro odložení aktualizací v Creators Update

23. 7. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ve Windows 10 Creators Update je možné oproti předchozím verzím Windows 10 daleko snáze odložit aktualizace zabezpečení a vylepšení operačního systému.

Verze Windows 10 Creators Update do značné míry usnadňuje uživatelům možnost odložení aktualizací dodávaných prostřednictvím Windows update. Naneštěstí se tento tip týká pouze těch, co používají Windows 10 ve verzi Pro a vyšší. Uživatelé Windows 10 Home tak bohužel výhody dále popisovaného nastavení nebudou moci využít.

Nejprve spusťte aplikaci Nastavení a v ní klepněte na ikonku Aktualizace a zabezpečení > Windows Update. Následně v sekci Nastavení aktualizací vyberte položku Upřesnit možnosti. Na stránce, která se vzápětí zobrazí, pak vyhledejte sekci s názvem Zvolte, jak se mají instalovat aktualizace.

Nové možnosti pro odložení aktualizací ve Windows 10 Creators Update

Právě tady je to místo, kde můžete odložit instalaci aktualizací. Najdete zde několik poměrně klíčových nastavení. Tím prvním je výběr oddělení (branch): zde máte na výběr dvě možnosti – Current Branch nebo Current Branch for Business. Volba Current Branch je určena pro ty, kteří plánují instalaci aktualizací na základě pravidelného rozvrhu uvolňování aktualizací Microsoftem. Naproti tomu volba Current Branch for Business představuje pomalejší cyklus aktualizace počítačů a je určena jak pro menší firmy, tak pro firmy s velkým počtem zaměstnanců (a počítačů).

Poté následují další dvě rozevírací nabídky. První rozevírací nabídka vám umožňuje nastavit počet dní, po které budou odloženy aktualizace operačního systému Windows týkající se nových funkcí tohoto operačního systému. Výchozí hodnota je nula, nicméně do tohoto pole můžete zadat libovolnou hodnotu odpovídající počtu dní, o které má být aktualizace odložena, a to až do maximální hodnoty 365 dní, tj. jednoho roku.

Druhá rozevírací nabídka vám pak umožňuje nastavit počet dní, po které mají být odloženy instalace aktualizací zabezpečení a vylepšení operačního systému, a to až do maximální hodnoty 30 dní. Když se nad tím zamyslíte, je to smysluplné nastavení, jelikož aktualizace zabezpečení a aktualizace pro vylepšení stability operačního systému by se určitě neměly odkládat příliš dlouho.

Verze operačního systému Windows 10 Creators Update rovněž obsahuje globální možnost pro pozastavení aktualizací, a to až na 35 dní

CS24

Pod výše popisovanými rozevíracími nabídkami se nachází další sekce, v níž naleznete další způsob pro odložení aktualizací. Nachází se zde jeden jediný posuvník, který vám umožňuje pozastavit aktualizace vašeho počítače po dobu až 35 dní. Toto nastavení není ničím jiným než jakýmsi generálním tlačítkem pro pozastavení aktualizací, což oceníte ve chvíli, kdy se dozvíte o nějaké aktualizaci, kterou zatím v počítači nemáte, ale o níž víte, že způsobuje nefunkčnost ostatních počítačů.

Jakmile nastavíte vám vyhovující intervaly pro odložení aktualizací, nezapomeňte ještě nastavit dobu aktivního používání vašeho počítače. Pak se vám nestane, že po stažení aktualizací vás počítače začne obtěžovat jejich instalací – jako naschvál třeba právě tehdy, když budete mít připravenou pro ostatní kolegy prezentaci v PowerPointu.