Hlavní navigace

Nové OpenOffice 3.0 beta byly představeny

9. 5. 2008

Sdílet

Beta verze OpenOffice.org s označením 3.0 byla zveřejněna k posouzení širokému spektru svých uživatelů. Software nyní nově podporuje dokumenty Office 2007.

CS24

Beta verze OpenOffice.org s označením 3.0 byla zveřejněna k posouzení širokému spektru uživatelů.

Tato verze populární „sady” software bude podporovat nadcházející standard OpenDocument Format (ODF), a stejně tak v ní bude možné otevírat soubory vytvořené s Microsoft Office 2007 a Office 2008 pro Mac. Společně s tradičními soubory s koncovkami .doc, .xls a .ppt tak bude program podporovat i formáty .docx, .xlsx, a .pptx. Jedná se také o první verzi OpenOffice, která poběží na systému Mac OS X bez protokolu X11.

Tento software také obsahuje update „Start Centra“ s novými ikonami a ovládáním přibližování ve stavovém řádku. Uživatelé programu Calc určitě využijí sdílení sešitů a nárůst sloupců v dokumentu na 1 024. Nová verze programu Writer přináší vylepšený prvek poznámek a je schopen ukazovat v průběhu editace více stránek najednou. Změny k lepšímu jsou viditelné také v aplikaci Chart, a i součást Draw and Impress nabízí nové funkce, jako třeba vylepšené ořezy obrázků.

K dispozici je v současné době beta verze pro operační systémy Windows, Linux, Mac OS X a OpenSolaris. Oficiální vydání software je plánováno na září letošního roku, přičemž uživatelé verze beta mohou vývojářům posílat své návrhy, tipy a rady na vylepšení programu a odstranění nedodělávek.

Stahujte ZDE.

- - Pavel Kreuziger