Hlavní navigace

Nové paměti výhradně pro AM2

9. 5. 2007

Sdílet

Výrobce pamětí OCZ ohlásil nové moduly DDR2-667 (PC 5400), určené jen pro platformu AMD AM2. Paměti se liší podporou rozšířeného 11bitového sloupcového adresování a nabízejí vyšší výkon

CS24

Jeden z předních výrobců paměťových modulů, společnost OCZ, ohlásila nové moduly DDR2-667 (PC 5400) Titatinum XTC, určené výhradně pro platformu AMD AM2. Nové typy paměťových modulů se od běžných DDR2 pamětí liší podporou rozšířeného 11bitového sloupcového adresování. Na rozdíl od běžných modulů které používají adresování 10bitové nabízejí nové moduly vyšší výkon (paměťový řadič má k dispozici dvonásobně velký rozsah paměťových adres na jednu 16k stránku a jsou tak sníženy časové penalty při přístupu do systémové paměti.

Výkonnostní rozdíl se podle výrobce projeví zejména v aplikacích náročných na práci s pamětí (CAD, zpracování 2D grafiky apod) a při použití v 64bitovém operačním systému – ostatně nové moduly jsou nabízeny pouze v kapacitě 2GB a prodávány budou jen jako sady v páru - jsou tedy určeny pro PC osazené 4 či 8 GB RAM. Lze očekávat, že v budoucnu podobné paměti nabídnou i další renomovaní výrobci, otázkou ale je nakolik se rozšíří – roli bude jistě hrát i to, zda Intel 11bitové adresování zakomponuje do paměťových řadičů v některém z budoucích čipsetů. 11bit adresování totiž momentálně podporují pouze paměťové řadiče v procesorech AMD v patici AM2 a nové moduly tak vůbec nelze použít v PC postavených na platformě Intel.

Poznámka redakce: Je zajímavé, že rozšířené adresování, které procesory AMD nabízejí již po mnoho měsíců, se zatím netěšilo nějakému výraznému zájmu a nároční uživatelé jej mohou využít až nyní. Otázkou zůstává, zda v době, kdy zejména nejvýkonnějším platformám dominují procesory postavené na architektuře Core a AMD volí cestu optimálního poměru ceny a výkonu, má smysl podobné komponenty (zaměřené na nejnáročnější uživatele, kteří chtějí maximální výkon bez ohledu na cenu) vůbec uvádět na trh. Doufáme, že se brzy objeví testy, které ukáží jaký přínos vlastně paměťové moduly s rozšířeným adresováním mají , a pochopitelně za jakou cenu.

Foto: OCZ

- - Lukáš Erben