Hlavní navigace

Nové telefony Xiaomi mají fotoaparát s rozlišením 108 MPx

8. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Fotolia © trek6500
Tržní pozice Xiaomi sílí. Společnost teď poutá pozornost fotoaparátem s rozlišením na telefonech dosud nevídaným.

Xiaomi představila první mobil s fotoaparátem s rozlišením 108 MPx, určeným pro běžné uživatele. Enormní rozlišení má na svědomí Samsung, který ho však do svých vlastních telefonů ještě nezavedl.

Xiaomi dle vlastních slov slibuje „extrémně ostré fotografie bohaté na detail“, ačkoliv první testy naznačují, že fotky obsahují víc digitálního šumu než ty pořízené na telefony s fotoaparáty s nižším rozlišením.

Nový foťák je součástí modelu Mi CC9 Pro Premium, který je určený pouze pro čínský trh, ale také modelu Mi Note 10, který bude prodáván i na dalších trzích a už teď jej lze ve vybraných zahraničních obchodech předobjednat za cenu v přepočtu cca 14 000 Kč.

Telefony značky Xiaomi jsou v současnosti čtvrtými nejprodávanějšími na světě a zvlášť v Evropě začínají být čím dál rozšířenější – ve druhém kvartálu letošního roku firma meziročně zvýšila svůj tržní podíl na starém kontinentě o 48 %.

Senzory se 100 a více megapixely byly dosud osazovány hlavně profesionální fotoaparáty, jejichž pořizovací cena dosahuje řádově desítek tisíc korun. Vměstnání tak vysokého rozlišení do telefonních rozměrů zvyšuje riziko tzv. crosstalku, tedy fenoménu zdvojování pixelů, které se ve finále projeví v podobě digitálního šumu. Problematické navíc bývá také focení za zhoršených světelných podmínek.

Senzor Isocell Plus je sice větší než jiné telefonní senzory, což oba problémy částečně řeší, jeho hlavní předností je však skutečnost, že pixely sdružuje do čtyřčlenných bloků, vždy se sdíleným barevným filtrem pro detekci červeného, zeleného a modrého světla.

Data z každého z těchto bloků jsou pak sloučena, což připomíná chování většího pixelu a defaultně ústí ve fotografii s rozlišením 27 MPx.

Při dostatečném osvětlení však uživatel tuhle funkci může ignorovat a dostat z foťáku rovnou 108 MPx, a to díky speciálnímu algoritmu, který pixely přemapuje jako by byly uspořádány běžným způsobem.

Byl pro vás článek přínosný?