Hlavní navigace

Nové verze Firefoxu budou vycházet častěji

25. 9. 2019

Sdílet

 Autor:
Od verze 74 bude Mozilla aktualizace svého prohlížeče vydávat téměř dvakrát tak rychleji.

Mozilla oznámila, že zkrátí frekvenci vydávání nových verzí Firefoxu a to na pouhé čtyři týdny. Už teď je přitom prohlížeč aktualizován poměrně rychle, od roku 2011 vychází jeho nová verze zhruba jednou za šest až osm týdnů.

„Přizpůsobujeme tempo, abychom byli pružnější a přinášeli vám nové funkce častěji,“ napsali Ritu Kothari a Yan Or, vedoucí týmů, kteří na Firefoxu pracují. „Mnoho uživatelů se na nás obracelo s tím, zda bychom mohli nové funkce uvádět dřív a naše týmy jsou dostatečně výkonné, abychom těmto kratším intervalům dokázali vyhovět.“

Mezi aktuální verzí číslo 69 a následnou 70 bude interval ještě sedmitýdenní, verzi 70 a 71 bude dělit šest týdnů, následné dvě v lednu a únoru pět týdnů a do čtyřtýdenního režimu by vývojáři měli definitivně přejít v břenu příštího roku s Firefoxem 74. Dle zveřejněného harmonogramu v roce 2020 vyjde celkem 13 verzí prohlížeče, tedy skoro dvojnásobek dosud ročně vydávaného množství. V letech 2017 a 2018 jich bylo za rok sedm a stejný počet vychází i na rok letošní.

Zástupci společnosti naznačují, v čem spočívají výhody kratších intervalů: „Poskytují větší flexibilitu v návaznosti na produktové plánování a prioritní změny dané požadavky firem či trhu. Můžeme tak reagovat pružněji a rychleji. Navíc, nové funkce a implementace se dostanou častěji do rukou i vývojářům.“

Firefox Extended Support Release (ESR), build určený firmám, který omezuje množství funkčních změn, zrychlením tempa ovlivněn nebude.

„Předpokládáme velké vydání ESR každých dvanáct měsíců s přesahem podpory trvajícím tři měsíce.“ Nová vydání ESR jsou dle harmonogramu plánována na červen 2020, respektive 2021.

Byl pro vás článek přínosný?