Hlavní navigace

Nové verze Firefoxu 3.0 a 3.5 opravují trhliny přehrávače Flash

9. 9. 2009

Sdílet

Nová aktualizace pro internetový prohlížeč Firefox se zaměřuje především na kontrolu zastaralých verzí přehrávače Flash Player, který se stává častým terčem útoků.

Tímto krokem chce Mozilla ochránit své uživatele od zastaralých, a vůči útokům méně odolných, modulů od výrobců jako jsou Apple, Adobe, Microsoft či Sun.

Svým počínáním si Mozilla vysloužila slova pochvaly od mnoha bezpečnostních pracovníků. Jedním z nich je například Wolfgang Kandek, technologický ředitel bezpečnostní společnosti Qualys, podle kterého jde o „skvělý způsob, jak zlepšit zabezpečení webových prohlížečů.“ Přehrávač Flash je podle něj často zneužíván hackery jako vstupní brána k útokům na klientské počítače. Navíc je prý velmi obtížné jej aktualizovat.

Mozilla vydala bezpečnostní aktualizace jak pro nejnovější Firefox 3.5, tak i verzi 3.0 z loňského roku. Jestliže má uživatel na svém přístroji nainstalovanou zastaralou verzi přehrávače Flash, zobrazí se mu po instalaci jednoho z těchto updatů zpráva informující o nutnosti provedení aktualizace. Kromě toho zpráva obsahuje i odkaz na stránku, kde je nejnovější Flash Player volně k dispozici.

„Nyní se naše pozornost soustředí na Adobe Flash Player. Jednak díky jeho popularitě a pak také proto, že podle některých studií až 80 % spotřebitelů používá jeho zastaralou verzi“ uvedl na oficiálním blogu  Johnathan Nightingale z bezpečnostního týmu Firefox.

Mozilla se v budoucnosti plánuje zaměřit i na další zásuvné moduly. S jejich výrobci se chce přímo dohodnout na pravidelném provádění kontroly. „Udržet si software stále aktuální je jednou z nejlepších věcí, kterou můžete k zajištění on-line bezpečnosti udělat a Mozilla bude i nadále hledat způsoby, jak tento proces pro uživatele co nejvíce zjednodušit“ slibuje Nightingale.

Kromě nových aktualizací pro svůj prohlížeč Firefox tento týden Mozilla zveřejnila i produktový plán. Obsahuje celou řadu nových informací o tom, co společnost plánuje realizovat až do konce roku 2010, včetně přibližného data pro uvolnění další verze prohlížeče Firefox.

Podle plánu by k uvolnění prohlížeče Firefox 4.0 mělo dojít buďto v říjnu nebo listopadu příštího roku a má s sebou přinést mnoho nových funkcí a vylepšení, včetně nového a přehlednějšího uživatelského prostředí či podpory více-dotekového ovládání.