Hlavní navigace

Novell propouští vývojáře Linuxu openSUSE

28. 2. 2009

Sdílet

Společnost Novell propustila blíže neupřesněný počet svých zaměstnanců, kteří se zabývali vývojem linuxového operačního systému openSUSE. Jeho další vývoj by však ohrožen být neměl.

V otevřeném dopise komunitě informují dva členové jejího představenstva Pascal Blesser a Bryen Yunashko, že počátkem týdne byli z týmu propuštěni vývojáři populární linuxové distribuce openSUSE. Důvodem snižování stavů je probíhající ekonomická recese.

„Jak možná víte, společnost Novell se v reakci na ekonomické vyhlídky, které ovlivňují každého z nás po celém světě a ve všech oblastech života, rozhodla snížit počet zaměstnanců. Bohužel toto rozhodnutí se dotklo i některých členů komunity z projektu openSUSE, které Novell zaměstnával a kteří byli propuštěni počátkem tohoto týdne.“
Sdělení se nese v duchu omluv a zdůvodněním ekonomickou recesí napříč celým textem.

„O propouštění slyšíme každý den. Většiny z nás se nějak dotklo, když ne přímo osobně, pak potkalo naše přátele nebo někoho z rodiny. A našich kolegů z komunity je nám líto stejně.“

Kolegům, se kterými Novell již nepočítá, Pascal Blesser a Bryen Yunashko popřáli při hledáním nového zaměstnání hodně štěstí a doufají, že i nadále budou svými znalostmi k vývoji openSUSE přispívat.

„OpenSUSE je komunitním projektem, který řídí jak společnost Novell, tak i Komunita. V rámci projektu neděláme rozdíly mezi zaměstnanci Novellu a zbytkem týmu. Propuštění členové jsou pro nás a náš projekt pořád stejně důležití a budeme s nimi rádi pokračovat ve spolupráci, prospěje to komunitě, naší distribuci a obecně svobodnému a opensourcového softwaru.“

Budoucnost openSUSE
Vyvrátili však spekulace, že by propouštění mělo ohrozit budoucnost systému openSUSE. Jeho uživatele ubezpečují, že i přes tyto problémy Novell a vývojáři z Novellu budou na této linuxové distribuci i nadále pracovat se zapálením. A i komunita coby celek zůstává aktivní a motivována do další práce.

„Jak to vidíme my, Novell má na projektu openSUSE stále velký zájem,“ stojí v prohlášení. O tom, že projekt bude stále živ, byla komunita ujištěna i ze strany zaměstnanců Novellu. „I přes určitou frustraci a zklamání je společnost Novell projektu openSUSE oddaná stejně jako vždy předtím“.

Odejít musela stovka zaměstnanců
Novell už v před měsícem oznámil, že v důsledku nutných úspor bude firmu muset opustit dalších necelých sto zaměstnanců. Kolik z nich se podílelo na vývoji openSUSE, není známo. Samotný Novell veřejně nespecifikoval, jakých divizí se propouštění týká nejvíce, ani neuvedl bližší čísla.

Restrukturalizace ve firmě probíhá už delší dobu, a propouštění ve větším měřítku není proto ničím výjimečným. Už v roce 2000 muselo odejít 900 zaměstnanců a v roce 2005 dalších 600.

Ve čtvrtém čtvrtletí ztráta

Společnost Novell za poslední čtvrtletí roku 2008 vykázala ztrátu ve výši 16 milionů dolarů. Nicméně oproti předchozímu roku byla nižší ― za stejné období v roce 2007 ztráta činila 18 milionů dolarů. Její příjmy dosáhly 243 miliony dolarů.

Přitom příjmy z Linuxu, přesněji komerčních verzí SLES a SLED (SUSE Linux Enterprise Sever a SUSE Linux Enterprise Desktop), tvořily největší podíl ze všech tržeb ― celých 195 milionů dolarů, tj.  80 procent všech příjmů. Navíc linuxová divize vykázala 33% růst.

Novell sílí i díky Microsoftu
Za povzbudivými výsledky prodeje linuxových řešení stojí však společnost, kterou by čekal málokdo ― Microsoft. „Microsoft je tím vůbec světově největším přeprodejcem SUSE,“ řekl na konci roku 2008 pro server ZDnet UK ředitel britsko-irské pobočky Novellu Sean McCarry. 

Novell těží ze spolupráce s Microsoftem díky rozsáhlé smlouvě, které spolu obě firmy podepsaly v roce 2006. Ač v očích některých lidí prosazujících čistě svobodný software bez přítomnosti výrobců proprietárních produktů kvůli tomu Novell ztratil tvář, z dohod o obchodní a technické spolupráci těží více stran.

Smlouva s Microsoftem kromě části o patentové ochraně uživatelů produktů Novellu (Microsoft nebude uplatňovat patentová práva proti jednotlivým nekomerčně působícím vývojářům opensourcových programů) obsahuje i dohodu o interoperabilitě softwaru Microsoftu s produkty Novellu.

Jedná se například o kompatibilitu na poli kancelářského softwaru v podobě podpory  formátu Microsoftu OpenXML v sadě OpenOffice.org (s nativním formátem OpenDocument); v oblasti virtualizace, webových technologií (služby pro správu virtuálních či fyzických serverů, ale i multimediálních prvků ―  Moonlight, jenž je *nixovou implementací technologie Silverlight), navíc Moonlight je jen částí většího projektu Mono, který se snaží do prostředí Linuxu přivést kompatibilitu s prostředím .NET a ASP.NET.