Hlavní navigace

Novinky o Intel Nehalem

7. 3. 2008

Sdílet

Intel dnes uvolnil několik dalších informací ohledně jeho nové architektury Nehalem, které bychom se měli dočkat na konci roku. Intel již prý má hotové vzorky nových procesorů.

CS24

Stejně jako v případě architektury Core bychom se nejprve měli dočkat serverových variant těchto procesorů a jako první desktopové modely opět přijdou procesory nejvyšší řady Extreme s otevřeným násobičem a extrémní cenou.

První procesory budou samozřejmě vyráběné 45nm procesem a Intel v těchto dnech prý aktivně zkouší vzorkové kousky těchto procesorů.

Zatímco na předchozí informaci se dalo přijít logickým myšlením, na následující informaci už zřejmě nikoliv.

Intel totiž leccos naznačil o připravovaných 8-jádrových procesorech (oktacore?). Těch se prý dočkáme v první polovině roku 2009 a narozdíl od prvních předpokladů nebudou vyrobeny 32nm procesem, nýbrž stále pouze 45nm s tím, že na 32nm se přejde na přelomu let 2009/2010. Je otázkou, kolik takové procesory budou vydávat tepla a jak to bude s jejich chlazením, protože i současné quadcore procesory mají v plné zátěži problém s chlazením vzduchem.

Intel také řekl, že i jeho 8-jádra budou využívat inovovaného hyperthreadingu (2 teoretické procesory na 1 fyzikální, tato technologie je známá z posledních Pentií 4), v praxi by se tyto procesory měly chovat jako jednotky s 16 jádry.

- - Tomáš Šulc