Hlavní navigace

Novinky o Larrabee

20. 7. 2008

Sdílet

Na internetu se objevilo několik zpráviček o Intel Larrabee. Že nevíte, o co jde? S novou procesorovou architekturou Intel Nehalem nemá Larrabee nic společného, jde o projekt grafických karet.

Intel chce totiž konečně vstoupit na trh s plnohodnotnými PCI Express grafickými kartami a stát by se tak mělo v létě příštího roku, spekuluje se o výstavě Computex 2009. Dále se mluví o tom, že Intel nebude podporovat jen grafické rozhraní DirectX a OpenGL, ale že inženýři Intelu pracují na úplně novém. Více informací však zatím není k dispozici.

Z dalších perliček se lze zmínit ještě o využití GDDR5 pamětí nebo poměrně překvapivou informaci, že grafické čipy od Intelu prý nebudou umět úsporné technologie, které jsou v poslední době tak populární. Karta se pouze podtaktuje a to prý bude vše, žádné vypínání neaktivních částí čipu a podobně.

První prototypy by prý měly být hotové už koncem tohoto roku, takže se snad brzy dočkáme dalších informací o kartách, které chtějí dělat konkurenci NVIDII s GeForce a AMD s ATI Radeony.

- - Tomáš Šulc