Hlavní navigace

Novinky od společnosti NVIDIA

18. 11. 2008

Sdílet

Pojďme se podívat, jaké plány aktuálně spřádá společnost NVIDIA. Jedná se hlavně o kvapem se blížící příchod 55nm výrobního procesu a konec starých GeForce GTX 260.

55nm GT200 již za pár dní

Asi největší změnou ve výrobě grafických karet NVIDIA GeForce má být přechod na 55nm výrobní proces, přičemž první jádra GT200 zpracovaná touto technologií již zřejmě několik dní sjíždějí z linek. Oproti současné 65nm verzi jsou nová 55nm jádra GT200 o něco menší, a hlavně mají nižší spotřebu, produkují méně tepla, takže se zřejmě dočkáme i o něco tišších karet. Dle odhadů NVIDIE by v prvním čtvrtletí příštího roku mělo být 70 % všech prodaných GeForce GTX vybaveno už novějším 55nm jádrem. Na trh by se nové 55nm GeForce GTX měly dostat počátkem prosince.

Společně s tím se rojí i diskuse o nové dvoučipové kartě. O té stále není nic známo a v současné době to spíš vypadá, že žádná nebude. Je totiž nepravděpodobné, že bychom o kartě neměli dosud žádné konkrétní informace.

Staré GeForce GTX 260 končí

NVIDIA také končí s výrobou starých GeForce GTX 260 s aktivními osmi z deseti částí jádra. Ty se vyráběly od prvotního uvedení čipu a měly 192 unifikovaných shaderů. Nadále se budou vyrábět jen GeForce GTX 260 s aktivními devíti částmi, a tudíž 216 unifikovanými shadery. Dle neoficiálních informací se tak děje z důvodu, že NVIDIA chce, aby GeForce GTX 260 jasně porážela konkurenční ATI Radeon HD 4870.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?