Hlavní navigace

Novoroční nadílka od T-Mobile

1. 2. 2006

Sdílet

Od 5. ledna až do konce února budou vybrané hovory v síti T-Mobile účtovány speciální zvýhodněnou sazbou, jež ...


Od 5. ledna až do konce února budou vybrané hovory v síti T-Mobile účtovány speciální zvýhodněnou sazbou, jež nahrává především milovníkům dlouhých hovorů. Pokud zákazník zadá před vytáčeným číslem speciální kód (*7330), přijde jej v kteroukoliv denní dobu telefonát v rámci sítě T-Mobile (s maximální délkou 60 minut) jen na 9,90 Kč bez DPH (11,78 Kč včetně DPH). Pro snazší pochopení uvedeme krátký příklad: při předpokladu dlouhého telefonního hovoru na číslo
603 123 456 vytočíme *7330 603 123 456, což zajistí použití speciální sazby. Všechny hovory, kterým bude předcházet zadání tohoto kódu a zároveň budou uskutečněny v síti T-Mobile, pak budou účtovány jednotnou cenou 9,90 Kč (11,78 Kč s DPH). Desetiminutový i hodinový telefonát tak přijde volajícího na stejnou částku. Speciální účtování není nutné nijak aktivovat. O tom, kdy bude použito, rozhoduje sám zákazník zadáním předčíslí. Výhodnou pro zákazníka se zdá být i skutečnost, že se volání s předvolbou *7330 nezapočítává do volných minut, které tak může každý využít například pro hovory do jiných sítí. Zbývá ještě podotknout, že pro uživatele Privátní podnikové sítě a Privátní sítě platí při využití nabídky speciální podmínky, o nichž se můžete dočíst na internetové adrese.

Vodafone na displeji

Přeměna Oskara na Vodafone opět dostává konkrétnější podobu. Operátor totiž postupně všem zákazníkům rozesílá speciální "neviditelné" binární SMS, jež mají za úkol změnit nápis na displeji mobilního telefonu ze stávajícího "Oskar" na "Vodafone". Současně s tímto krokem obdrží zákazník informační textovou zprávu s odůvodněním celé změny a s ujištěním, že nic jiného než název operátora se pro zákazníka nemění.

HSDPA v telefonech Samsung

Skutečnost, že mobilní sítě třetí generace nabízejí prostor pro velmi rychlé datové přenosy, je všeobecně dobře známa. Až dosud ovšem fakticky neexistovaly mobilní telefony, které by dokázaly tohoto potenciálu plně využít. Až na počátku roku 2006 představila společnost Samsung na veletrhu CES v Las Vegas první mobil s podporou HSDPA, což je nadstavba sítí UMTS, zajišťující download až 3,6 Mb/s. Při této rychlosti by stažení průměrné MP3 písničky do mobilu trvalo teoreticky jen asi 10 vteřin. Kromě mobilních telefonů jsou pro použití s HSDPA připraveny také speciální PCMCIA karty do notebooku.
Nový Walkman na obzoru
Nástupce oblíbeného Sony Ericssonu W800i ponese označení W810i a bude se prodávat ve dvou barevných provedeních, bílo-oranžovém (Vision White) a černém (Satin Black). Výrobce u novinky udává rozměry 100 x 46 x 19,5 milimetru, hmotnost činí 99 gramů. Kvalitní aktivní TFT displej nabídne rozlišení 176 x 220 obrazových bodů se schopností odlišit až 262 000 barevných odstínů. Integrovaná paměť se vyznačuje kapacitou 20 MB, lze ji však snadno rozšířit pomocí paměťových karet Memory Stick Pro Duo (až do 2 GB). Datová výbava zahrnuje GPRS a EDGE třídy 10, k dispozici jsou samozřejmě i zprávy MMS a e-mailový klient. Pro účely nahrávání nových aplikací telefon podporuje Javu ve verzi MIDP 2.0. Propagované hudební funkce zastupuje primárně MP3 přehrávač s funkcí Mega Bass, dále FM rádio s podporou RDS a v neposlední řadě i vyzváněcí melodie ve formátu MP3. K dispozici je USB 2.0 pro komunikaci s PC a konektor s redukcí na 3,5mm jack (sloužící k připojení standardních sluchátek). Navíc Sony Ericsson W810i vytahuje z rukávu trumf v podobě dvoumegapixelového fotoaparátu s automatickým zaostřováním a čtyřnásobným digitálním zoomem, navrch přidá ještě BlueTooth a rázem tu máme aspiranta na prodejní hit. S novým Sony Ericssonem W810i se na pultech obchodů setkáme již na konci prvního čtvrtletí, cenu se kvůli rostoucí konkurenci v této oblasti zatím neodvažujeme odhadnout.

T-Mobile ruší Life

Slovenský T-Mobile se rozhodl provést změny v oblasti tarifů pro předplacené karty. Konkrétně se toto opatření týká tarifu Life, jenž byl již zcela stažen z trhu nových předplacených karet a na jeho místo nastupuje Team. Pro běžného zákazníka to může v mnoha případech znamenat citelné zdražení, neboť Life nabízel v porovnání s Teamem výhodnější minutové sazby, zejména pro volání mimo vlastní síť.

Go o víkendech i nadále

Loňská letní akce Eurotelu, v rámci níž bylo u předplacených karet Go možné za poplatek 25 Kč volat celý víkend do vlastní sítě zdarma, se dočkala několikanásobného prodloužení platnosti. Později byla sice částka potřebná pro aktivaci této služby navýšena na 50 Kč za jeden víkend, ale i tak si tuto službu mnoho uživatelů oblíbilo a hojně ji využívalo. Eurotel se proto rozhodl, že ji zahrne do ceníku jako běžnou položku s platností "do odvolání". Pokud se vám tato nabídka zamlouvá, můžete ji aktivovat zasláním SMS s klíčovým slovem VIKEND na telefonní číslo 999151. Chcete-li službu aktivovat pouze jednorázově, měli byste ji po skončení víkendu opět deaktivovat (SMS ve tvaru VIKEND D na číslo 999151), jinak se vám bude automaticky obnovovat každý týden (a pravidelně strhávat poplatek 50 Kč).

Novoroční zdražení u Eurotelu

Eurotel vstoupil do roku 2006 zdražením mnoha mobilních telefonů v rámci nabídky Mobil+, důvodem má být podle oficiálního vyjádření údajné zvýšení cenové hladiny dodavatelů na úroveň před vánočními slevami. Je však zajímavé, že u Vodafone ani T-Mobile k podobnému zdražení nedošlo, naopak bylo zaznamenáno několik zajímavých slev. Méně výhodné bude u Eurotelu v roce 2006 také čerpání bonusů určených pro věrné zákazníky, u programu Benefit totiž došlo ke zvýšení počtu bodů, za něž lze získat poukázky na odběr zboží u smluvních partnerů. Například za poukázku v hodnotě 500 Kč bylo před zdražením nutno "zaplatit" 1 000 Benefit bodů, nyní jich bude zákazník potřebovat 1 300.

Slovensko 2006

Co všechno se připravuje v roce 2006 u mobilních operátorů na Slovensku? Plánovaná přenositelnost čísel (MNP Mobile Number Portability) by měla být podle Telekomunikačního úřadu SR k dispozici již v prvním čtvrtletí 2006, samotní operátoři ale tvrdí, že tento požadavek má k realitě poměrně daleko, neboť realizace projektu si kvůli vysokým požadavkům na technické zázemí a administrativu vyžádá mnohem delší čas. Poměrně hlasitě se znovu rozhořela debata o vstupu třetího operátora na trh, regulátor se již dokonce zavázal vyhlásit výběrové řízení na tuto pozici někdy v průběhu první poloviny roku 2006. Případný vítěz tendru by však s vysokou pravděpodobností přišel na trh v komerčním provozu až v roce 2007. Další očekávanou událostí je spuštění sítí třetí generace, k němuž se oba slovenští operátoři zavázali do konce března 2006. Tento termín bude s nejvyšší pravděpodobností dodržen, neboť již v současné době probíhá podle našich informací v obou sítích intenzivní testování UMTS. Lze také očekávat tendenci Orange k co nejrychlejšímu zavedení HSDPA (rychlá data v sítích třetí generace), aby bylo možné plnohodnotně konkurovat T-Mobilu a jeho Flarionu.

Motorola se zpívajícím tučňákem

Co vznikne, smícháte-li mobilní telefon, hudbu a tučňáka? Po důkladném promíchání těchto tří ingrediencí na vás vykoukne zbrusu nová Motorola Rokr E2. Na první pohled je zřejmé, že se jedná o přístroj klasické konstrukce, jehož designová stránka v sobě jen těžko skrývá rysy typické pro většinu novějších telefonů značky Motorola. Přístroj se pyšní kvalitním dvoupalcovým barevným displejem s rozlišením
240 x 320 pixelů (262 tisíc barev), megapixelovým fotoaparátem s bleskem a podporou paměťových karet formátu SD (s kapacitou max. 2 GB). Spojení s počítačem zajišťuje konektor rozhraní USB 2.0, pro poslech hudby je připraven klasický 3,5mm jack. Ani další funkční výbavu nemůžeme označit jako chudou, zahrnuje totiž Bluetooth, FM rádio, možnost nahrávat video (15 fps) apod. Integrovaný hudební přehrávač se ovládá tlačítky umístěnými na boční straně přístroje, podporuje formáty MP3, WMA, AAC a Real. Použitý operační systém na bázi Linuxu a Javy zaručuje uživatelům možnost snadného rozšíření programové základny, již v základní verzi je však připraven např. internetový prohlížeč Opera. Motorola Rokr E2 se má na trhu podle dostupných informací objevit v první polovině roku 2006.

CDMA 65 000 zákazníků

Počet zákazníků využívajících mobilní přístup k internetu prostřednictvím sítě CDMA2000 1xEV-DO od Eurotelu překročil na konci roku 2005 úctyhodnou hranici 65 tisíc, přičemž ještě v červenci téhož roku bylo uživatelů této služby "jen" 50 tisíc. V současné době se celkový počet základnových stanic pro CDMA pohybuje kolem čísla 300, což představuje pokrytí přibližně 80 % populace po celé České republice.

Přenositelnost je tu!

K 15. lednu měla být u českých mobilních operátorů konečně spuštěna plná přenositelnost čísel mezi jednotlivými sítěmi. V době uzávěrky jsme bohužel ještě nemohli službu vyzkoušet v praxi, ale i tak vám přinášíme několik postřehů, které by vás mohly zajímat. Pro ty z vás, kdo jste o této novince zatím neslyšeli, připomeneme, že se jedná o možnost přecházení od jednoho operátora ke druhému bez nutnosti změnit telefonní číslo. Tato eventualita dříve na českém trhu neexistovala, při změně operátora bylo nutné používat jiné číslo, což mohlo často působit problémy např. firmám, jež musely pracně kontaktovat veškeré obchodní partnery, tisknout nové vizitky, měnit informační cedule apod. Poplatek za migraci do jiné sítě by měl být stanoven na cenově přijatelné úrovni, podle mnoha dostupných indicií to ale vypadá, že by mohl být za určitých okolností zákazníkovi dokonce úplně odpuštěn. V rámci EU operátoři obvykle účtují poplatky ve výši kolem 10 euro, což v přepočtu odpovídá částce 300 Kč. Co musíte udělat, když se rozhodnete přejít k jinému operátorovi a chcete si ponechat své stávající číslo? Nejprve je nutné navštívit (případně zavolat na infolinku) svého budoucího operátora, s nímž sestavíte objednávku, jejímž klíčovým bodem je přidělení jedenáctimístného identifikačního čísla. S tímto dokumentem následně zajdete k operátorovi původnímu, s nímž sepíšete výpověď smlouvy a dohodnete i přesné datum přenosu. Následně již dostanete zbrusu novou SIM kartu od operátora, k němuž jste přešli, na níž však bude vaše původní číslo. Další dotaz, který si pozornější čtenář jistě položí, zní: "Jak nyní poznám, do jaké sítě vůbec volám?" K tomuto účelu byly zřízeny informační portály na webových stránkách operátorů, díky nimž byste měli mít možnost si příslušnost čísla k dané síti libovolně ověřit. Dále by měla být připravena přibližně šestisekundová (na přání ji bude možné vypnout) hláška před započetím hovoru, informující o změně sítě volaného účastníka.

Co se dělo na Silvestra?

Překonaly sváteční dny na konci sezóny 2005 rok staré rekordy v počtu odeslaných SMS a uskutečněných hovorů? Podle dostupných údajů se zdá, že ano. Na Štědrý den totiž proběhlo sítěmi našich mobilních operátorů asi 58,5 milionu textových zpráv, což znamená přibližně desetiprocentní nárůst oproti roku 2004, kdy se u nás poslalo celkem "pouhých" 53 milionů SMS. Mnohem zajímavěji ale vyznívá statistika odeslaných MMS, kterých se na Štědrý den 2005 odeslalo přes čtvrt milionu, což v porovnání s rokem předchozím ukazuje na zesílení zájmu nejméně o 100 %. Zdá se, že si MMS konečně našly svou cestu k zákazníkům a jejich peněženkám, svůj vliv na to jistě ale měl i fakt, že se telefony s podporou této služby masově rozšířily teprve nedávno. V oblasti telefonních hovorů byl Štědrý den v porovnání s loňskem ve znamení jen minimálního růstu, celkem bylo uskutečněno na 37 milionů hovorů. Silvestr 2005 opět potvrdil nepsané pravidlo, že na přelomu roku si lidé své dojmy sdělují raději prostřednictvím telefonátů než formou SMS. Poslední den roku 2005 totiž přinesl téměř 40 milionů hovorů (z toho přes 17 milionů v síti Eurotel, 11,2 milionu u T-Mobile a cca 11 milionů u Oskara) a přibližně 33 milionů textových zpráv.