Hlavní navigace

Nový Computerworld 11/2023 o umělé inteligenci

10. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Ať se schováte, kam chcete, umělé inteligenci neutečete. I proto jí věnujeme skoro celé aktuální vydání Computerworldu. A také třetímu kolu soutěže IT produkt roku.

V debatách ohledně umělé inteligence hojně zaznívá argument, že současné velké jazykové modely neoriginálně skládají naučené kousky textů na základě pravděpodobností. Ale je tomu tak? Odpověď hledáme hned v úvodním článku.

Na druhou stranu také upozorňujeme, že ChatGPT je nejrychleji rostoucí on‐line služba v historii a příležitosti se okamžitě chopili podvodníci, kteří chtějí nepříliš čestným způsobem na AI vydělat.

Hledáme také odpovědi na otázku: Jaká jsou hlavní rizika ChatGPT v oblasti služeb zákazníkům?

Ovšem nejen téma AI se dostalo do aktuálního vydání magazínu. Používání digitálních dvojčat –virtuálních reprezentací skutečných nebo předpokládaných objektů reálného světa – je na vzestupu. Existuje mnoho možností, jak je využít. Mohou být neuvěřitelně užitečná tím, že představují modely fyzického majetku, či dokonce lidí nebo biologických systémů v reálném čase, což může pomoci identifikovat problémy v okamžiku, když nastanou, nebo ještě dříve. Jenomže používání technologií označovaných jako digital twins přináší kromě řady výhod i některé nové bezpečnostní problémy. Které to jsou a jak jim čelit? Odpovědi máme v Computerworldu 11/23.

Odvětví datových úložišť v současnosti zažívá významnou transformaci řízenou více faktory včetně potřeby vyšší úrovně zabezpečení, rychlosti, efektivity nebo nižších nákladů. Gartner nedávno předpověděl 23násobný nárůst dodávaného úložného prostoru (v petabajtech) do roku 2030, což je trajektorie, která bude vyžadovat radikální restrukturalizaci a redefinici současných datových center a provozu IT. Chcete‐li zůstat na špičce oboru úložišť, sledujte pozorně osm trendů, které jsme pro vás v magazínu sestavili.

Vyšly také výsledky třetího kola soutěže IT produkt roku 2023.

A na závěr jako vždy – v Computerworldu je i článek z právnického prostředí, tentokrát o licenční politice.

Inspirativní čtení.

Magazín Computerworld 11/23 si můžete zakoupit zde.

Byl pro vás článek přínosný?