Hlavní navigace

Nový Firefox obchází bezpečnostní prvky Windows

24. 4. 2012

Sdílet

 Autor:
Vypnutí UAC je dalším krokem k zavedení mechanismu tichých aktualizací.

Firefox 12 dostal od Mozilly zelenou již minulý týden, vychází ale právě dnes, v úterý 24. dubna. Mezi nejnápadnější změny patří deaktivace nástroje řízení uživatelských účtů (UAC) ve Windows Vista a 7 po celou dobu instalace updatů, což je krok související s plánovaným zavedením mechanismu tichých aktualizací.

UAC je bezpečnostní technologie, kterou Microsoft poprvé použil v operačním systému Windows Vista a v méně otravné podobě pak i ve Windows 7. Jejím jediným účelem je pokaždé ověřit, že uživatel souhlasí s instalací nového programu. Firefox 12 bude prvním prohlížečem od Mozilly, který bude UAC obcházet.

„Kvůli UAC totiž nelze zařídit, že automatické aktualizace softwaru budou probíhat zcela bez zapojení uživatelů,“ řekl Brian Bondy, vývojář Firefoxu. „Pokud nemáme přístup přímo do složky Program Files, pak musíme požádat o zvýšené oprávnění. Tak jsme to alespoň dělali dosud.“ Deaktivace UAC je jedním z pěti kroků, které musí Mozilla učinit, aby se tiché aktualizace ve Firefoxu staly realitou. Všeobecně se očekává, že Mozille se tento mechanismus nepodaří implementovat dříve než v létě.

Systém tichých aktualizací používá již prohlížeč Chrome od Googlu, který UAC obchází tím, že update nainstaluje do uživatelské složky ve Windows. Touto cestou však Mozilla postupovat nechtěla, protože by to podle ní znamenalo, že každý uživatel daného počítače bude muset provést aktualizaci zvlášť. Mozilla řeší obcházení UAC tím způsobem, že jakmile uživatel jednou odsouhlasí instalaci nějaké aktualizace, systém si to zapamatuje a nebude se ho již v budoucnosti znovu ptát.

Podle plánů Mozilly by se poslední komponenta potřebná pro aktivaci tichých aktualizací měla objevit buď ve Firefoxu 13, který vyjde 5. června, nebo ve Firefoxu 14, jehož datum vydání je stanoveno na 17. července.

Mozilla na tichých aktualizacích pracuje již déle než dva roky. Původně plánovala, že tento mechanismus zavede již do Firefoxu 4 v březnu 2011, ale od té doby tento krok mnohokrát odložila. Dalším mezníkem měl být Firefox 10, ovšem i tato možnost nakonec padla. Snad se to tedy nakonec podaří v některé z nejbližších verzí.