Hlavní navigace

Nový grafický formát od Microsoftu

9. 3. 2007

Sdílet

Microsoft již brzy pošle Mezinárodní organizaci pro standardizaci svůj nový kompresní formát pro statické obrázky. Původně se měl jmenovat Windows Media Photo, ale Microsoft se nakonec rozhodl pro HD Photo

CS24

Microsoft již brzy pošle Mezinárodní organizaci pro standardizaci (International Standards Organisation - ISO) svůj nový kompresní formát pro statické obrázky. Původně se měl jmenovat Windows Media Photo, ale Microsoft se rozhodl ho přejmenovat na pro veřejnost lépe přijatelné HD Photo.


Cíle HD Photo jsou nemalé - soupeřit přímo s JPEG formátem, sice 15 let starým, přesto nejpopulárnějším grafickým formátem pro ztrátovou kompresi fotografií i jiných obrázků. Oba formáty provádějí ztrátovou kompresi obrazu, to znamená, že za účelem snížení velikosti se provádí optimalizace, při které se některé informace ztratí, při bližším pohledu se na obrázku objevují chyby, jejichž množství roste úměrně s velikostí komprese, tedy se zmenšováním velikosti souboru. Účelem je ovšem provádět kompresi tak, aby si toho lidské oko co nejméně všimlo.

Microsoft tvrdí, že algoritmus HD Photo je propracovanější než JPEG, takže při stejné velikosti souboru je vizuální kvalita lepší - jinak řečeno dochází k menší degradaci obrazu. Dokonce by prý při srovnatelné kvalitě měly být HD Photo soubory poloviční v porovnání s JPEG.
Kromě ztrátové komprese, vhodné zejména pro fotografie, umí HD Photo také neztrátovou kompresi, při které nejsou grafické informace redukovány, což je často používané například v kancelářské grafice. S grafikou je také možné provádět úpravy jako změnu jasu a barevné rovnováhy, aniž by se ztrácely grafické informace.

JPEG je sice již starší, ale postupně byl vylepšován, razantním kvalitativním posunem je nejnovější varianta JPEG 2000 podporující lepší kompresní algoritmy a také bezztrátovou kompresi. Jeho nevýhodou ovšem je, že není poskytován zadarmo, jako je tomu u jeho předchůdce, a proto se netěší takové popularitě.

Zda HD Photo nahradí JPEG, to není zatím jisté. Microsoft má samozřejmě jistou podporu ve svých produktech, zejména Vistách a XP, a rozhodně by rád získal podíl na poli formátů používaných digitálními fotoaparáty. Během následujících dvou měsíců vydají Adobe a Microsoft plug-iny pro Adobe Photoshop CS3 a CS2 pro systémy Vista a OS X.

Grafika: enet.com.cn

- - Alexandr Radecký