Hlavní navigace

Nový nejtenčí notebook Dell Adamo

18. 3. 2009

Sdílet

 Autor:
Dell uvádí luxusní velmi tenký notebook Adamo, který je přímým konkurentem MacBook Air. Má displej s poměrem stran 16:9, LED podsvícením a rychlý 128GB SSD disk.

Provokují vás kolegové svými tenkými MacBook Air? A chcete jim to nyní vrátit jinou značkou? Máte příležitosti novým malým, lehkým a tenkým notebookem Dell Adamo, který je v nejvyšším místě „tlustý“ jen 1,7 cm (přesně 16,39 mm). Celkové rozměry jsou 331x242x16,39 mm.

Svému konkurentovi se novinka v mnoha ohledech podobá, což je ovšem diktováno podobnou koncepcí podřízenou tenkosti a lehkosti. Nicméně odlišnosti tu jsou, například hmotnost Dell Adamo je přibližně o půl kilogramu převyšuje MacBook Air - 1,81 kg.


Také rozlišení displeje doznalo změny, Dell zvolil dnes zejména u výrobců oblíbený displej s poměrem 16:9, který má při úhlopříčce 13,4“ rozlišení 1366x768 bodů a jak je u dražších modelů Dell zvykem, má displej LED podsvícení (světelné diody). Dané rozlišení znamená, že Adamo zvládne bez problémů přehrávat HD video 720p, plné high-definition 1080p ovšem bude muset převzorkovávat. Ne že by tedy u takto malého displeje mělo plné HD rozlišení nějaký větší význam, body už by byly příliš malé na pohodlný provoz.

Dell Adamo


Popravdě s přehráváním Blu-ray i DVD filmů bude mít Dell Adamo docela problém, protože stejně jako u Air se v šasi již nenašlo místo na optickou mechaniku. Takže zbývá buď streamování videa po síti nebo přehrávání z paměťových karet, respektive nákup externí optické mechaniky, nicméně pro HD filmy jsou nakonec určené hlavně televize a velké monitory.

V notebooku tiká úsporný procesor Intel Core 2 Duo SU9300 s frekvencí 1,2 GHz a 2 MB vyrovnávací paměti, k tomu 2 GB DDR3 paměti a grafiku obstarává čip Intel GMA X4500, na němž si náročnější 3D hry určitě nezahrajete, data jsou ukládána na 128GB SSD disk (Solid State Drive). To je určitě dobrá volba, protože i přes svou vysokou cenu jsou SSD flash disky méně energeticky náročné, rychlejší, výrazně odolnější vůči nárazům (neobsahují pohyblivé součásti) a snad i spolehlivější.

Konektivitu zajišťuje klasický ethernetový port, bezdrátové Wi-Fi, grafický výstup na externí monitor je moderní digitální DisplayPort (sbohem, analogový D-Sub!), dále tři USB porty, což je na danou velikost počítače slušné číslo, a jeden z USB portů je kombinovaný s eSATA pro připojení externího disku. A nakonec samozřejmě audio konektory.

Dell slibuje při běžné práci výdrž baterie pět hodin. Na výběr máte mezi černým a bílým provedením, přičemž notebook můžete doplnit ve stejné barvě vyvedeným pouzdrem a v elegantní černí i bílé se dají dokoupit již zmíněné Blu-ray mechaniky (samozřejmě přečtou i DVD a CD).

Cena za uvedený model je v USA stanovena na 2000 dolarů, což by u nás mohlo odpovídat spolu s tradiční středoevropskou přirážkou a vyšší daní tak 55000 korunám (~2050 euro). Můžete si také připlatit za výkonnější model s procesorem Intel Core 2 Duo SU9400 na frekvenci 1,4 GHz, 4 GB paměti a 3G modulem, to vyjde na 2700 dolarů.

 

Dell Adamo

CS24

Dell Adamo

Dell Adamo