Hlavní navigace

Nový přírůstek v rodině HP - Color LaserJet CP1215

Sdílet

Něco je jinak. To může být první myšlenka, která zákazníka napadne při pohledu na malou krabici s nápisem HP CP 1215, v níž by měla být barevná laserová tiskárna.

CS24

Po předchozích zkušenostech s barevnými laserovými tiskárnami stejného výrobce totiž jen stěží uvěří, že se Hewlett-Packard odhodlal k razantní změně a alespoň u produktů pro domácnost nebo malou kancelář změnil uložení tiskových válců. Místo toho, aby byly uloženy na přední straně tiskárny pod sebou, jsou umístěny podélně za sebou, v zásuvce pod horní deskou s výstupním zásobníkem papíru. Co tato konstrukční změna v praxi znamená? Tiskárna je výrazně nižší než její předchůdkyně, takže tolik nevyčnívá z prostoru, což velmi usnadňuje umístění na pracovní stůl. Na dobré přístupnosti výměnných částí spotřebního materiálu se změnilo jen málo. Místo vyklopení přední strany tiskárny, která dříve odhalila válce a tonerové zásobníky, jen odklopíte kryt a vytáhnete zásuvku. Nebudeme tvrdit, že způsob umístění tonerů a obrazových válců je neotřelý, novátorský a dříve neviděný. Konkurenční produkty se takovým rozmístěním tiskové mechaniky chlubí delší dobu a nebyl jediný důvod, proč k němu nepřistoupit. Možná se tak mohlo stát o něco dříve.



Jaká je tiskárna HP Color LaserJet CP1215 a pro koho je určena? Rozměry 399 × 453 × 254 mm a hmotností 17,6 kg patří k těm drobnějším modelům, za výkon 8 barevných nebo 12 černobílých stran A4 za minutu se stydět nemusí, pořizovací cena 5 460 Kč včetně DPH je poměrně nízká. Tiskárna je vybavena 264MHz procesorem a 16 MB operační paměti bez možnosti rozšíření. Jedná se o GDI zařízení, které při tisku zaměstná i procesor hostitelského počítače a za měsíc může zpracovat maximálně 25 000 výtisků. Uživateli nabídne rozhraní USB 2.0, pro uložení tiskových médií lze využít spodní automatický zásobník pro 150 listů a horní výstup postačí na 125 výtisků. Zařízení je dodáváno s ovladači pro operační systém Windows 2000, XP a Vista, podporu jiných systémů jsme na instalačním CD ani na stránkách výrobce nenašli. Hardwarové rozlišení 600 x 600 dpi se nezdá být ideální pro jiné než textové výtisky, ale vylepšení pomocí technologie ImageREt 2400 kvalitě tisku výrazně prospívá a uživatel se nemusí bát nedokonalostí ani u náročnějších celostránkových obrázků.


Kvalita tisku v ovladači je však jen jedna – 2400 ImageREt. Zapomeňte tedy na laborování s nastavením ovladače, jímž by se podařilo snížit dobu tisku. Můžete volit mezi barevným a černobílým režimem, vybrat, zda se u barevného tisku budou černé texty tisknout složením barev nebo jen černým tonerem, zvolit různá nastavení k vyrovnání barevného profilu. Kvalitu, která je na poměrně vysoké úrovni, tak nesnížíte. Smutnější zprávou je to, že neovlivníte ani rychlost prvního výtisku. U černobílých textových materiálů a drobné grafiky trvá výtisk první stránky 24-26 sekund. Barevné dokumenty stejného typu zaměstnají zařízení na 28-32 sekund. Celostránková barevná vektorová grafika byla při testu zpracována za 33 sekund, rastrový snímek na stránku A4 jsme získali v barvě za 41,6 sekundy. Při testu kontinuálního tisku jsme 27stránkový barevný PDF dokument obdrželi za 3 minuty a 47 sekund. Není to zlé, ale existují i rychlejší možnosti.

Příznivé pořizovací ceny bylo mimo jiné dosaženo instalací vstupních tonerů se sníženou kapacitou, určených jen na 750 výtisků. Další tonerové zásobníky mají kapacitu 1 400 výtisků u barev a 2 200 výtisků u černého toneru. Náklady na tisk se s použitím těchto zásobníků pohybují na hranici 0,66 Kč při 5% černobílém tisku a 3,52 Kč při celkovém barevném pokrytí 20 %.

Verdikt

HP Color LaserJet CP1215 překvapí uživatele novou konstrukcí, menšími vnějšími rozměry, nízkou pořizovací cenou, výhodným ekonomickým provozem a kvalitou tisku. Nevýhodou je pomalejší zpracování prvního výtisku dokumentů a chybějící podpora dalších operačních systémů (Linux, MacOS atd.). Pro jednotlivce nebo velmi malé kanceláře můžeme tuto tiskárnu vřele doporučit.

- - Václav Maletínský