Hlavní navigace

Nový projektor Dell

1. 3. 2006

Sdílet

Dell přichází s vysokým rozlišením a vestavěným displejem Na trhu je možné nalézt celou škálu datových pr...


Dell přichází s vysokým rozlišením a vestavěným displejem


Na trhu je možné nalézt celou škálu datových projektorů, jen málo z nich je však tak zajímavých jako produkt Dell 5100MP se středně velkými rozměry 330 x 261 x 115 mm a hmotností přibližně 3,7 kg. Pokud od značky Dell očekáváte reprezentativní vzhled, nebudete zklamáni. Projektor 5100MP disponuje elegantními tvary v kombinaci stříbrošedé a černé barvy. Na horní straně zařízení se nacházejí ovládací tlačítka. Jejich rozmístění je promyšlené a dobře se s nimi pracuje. Obdobně se můžeme vyjádřit i o dálkovém ovladači. Na horní straně projektoru najdete i informační LCD panel. Tento prvek se u projekční techniky zatím vyskytuje velmi zřídka. Jeho posláním je zobrazovat aktuální stav zařízení. Na panelu je proto možné číst hlášení typu: "Warming Up", "No signal", "Cooling", "Search" a obdobně. V praktickém provozu je přítomnost LCD panelu bezesporu příjemná a obsluhu zařízení usnadňuje.
Protože je projektor založen na technologii DLP (Digital Light Processing), nachází se v jeho útrobách DMD prvek. V případě 5100MP se jedná o čip se skutečně nadstandardním rozlišením 1 400 x 1 050 obrazových bodů! Výrobce označuje matici zkratkou SXGA+. Rovněž nadstandardní je i světelný výkon 3 300 ANSI lm. Zařízení jej nabízí díky 300W projekční lampě s životností 1 700 hodin provozu (2 200 hodin při využívání ekonomického režimu). Kontrast obrazu dosahuje podle výrobce vysoké úrovně 2 500 : 1.
Při testování jsme vyzkoušeli zobrazování různých grafických režimů, dokonce jsme shlédli i ukázky filmů v rozlišení HDTV (1 280 x 720 i 1 920 x 1 080). Díky vysokému rozlišení zobrazovacího prvku projektoru byl obraz na zcela jiné úrovni, než jakou mohou nabídnout běžné projektory pracující v režimu SVGA nebo XGA.
Zadní strana projektoru je doslova poseta konektory. Pro připojení obrazového signálu nalezne uživatel pětici přípojek BNC, moderní HDMI, VGA vstup, M1 (široký konektor pro kabel s redukcí na VGA a USB), žlutý vstup RCA (cinch) pro kompozitní video, kulatý konektor S-Video a pro úplnost ještě trojici RCA zdířek (složky RGB). Kontrolní (náhledový) monitor lze připojit k VGA výstupu. Pro vstup zvukového doprovodu je připraven 3,5mm jack. Zvukový výstup pak nabízí stejný konektor.
Doplňující prvek představuje síťové rozhraní (konektor RJ45). Lze s jeho pomocí připojit projektor k místní síti a následně z počítače pohodlně ovládat veškerá vnitřní nastavení 5100MP. Stačí otevřít webový prohlížeč a zadat adresu komunikačního rozhraní projektoru.

Dell 5100MP

rozlišení obrazu, světelný výkon
konektivita
životnost lampy, pořizovací cena
Cena vč. DPH: 101 031 Kč (akce v únoru 2006: 83 181 Kč)
K testu zapůjčila firma: Dell, www.dell.cz

Autor článku